Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi irski katoličani si želijo distance do Rima

Objava: 21. 09. 2011 / 20:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mladi irski katoličani si želijo distance do Rima

Dublinski nadškof za odtujitev mladih od katoliške Cerkve ne krivi zgolj škandalov glede spolnih zlorab.

Številni mladi katoličani na Irskem si po besedah nadškofa Diarmuida Martina želijo večji odmik od Vatikana. Nekateri so nadškofu izrazili celo pisno zahtevo po popolni ločitvi od Rima in ustanovitvi 'irsko-katoliške' Cerkve, kot je cerkveni dostojanstvenik pojasnil v nagovoru izbranim predstavnikom katoliških mladinskih organizacij.

Mladi imajo težave s strukturami in ustanovami Cerkve, so besede dublinskega nadškofa včeraj navajali irski mediji. To velja predvsem za krščanske Cerkve, prav posebej pa za rimokatoliško Cerkev, ki ima posebno hierarhijo in kompleksne strukture širom po svetu. Čeprav bi način izvajanja papeške avtoritete lahko spremenili, pa škofje in papež v svojem bistvu pripadajo katoliški Cerkvi, je pojasnil nadškof Martin.

Za odtujitev mladih od katoliške Cerkve dublinski nadškof ne krivi zgolj škandalov glede spolnih zlorab. Pomembno vlogo igra tudi dejstvo, da Cerkev pogosto ne zna prisluhniti mladim. Po eni strani številni mladi kulturo Cerkve sprejemajo kot nekaj tujega glede na svoj način razmišljanja in svoje upe, pojasnjuje nadškof, po drugi strani pa jih Cerkev sama pogosto obravnava kot tujce, ki se želijo čimprej znebiti starih izročil.

Resnični izziv za vse Cerkve je mladim pomagati pri razumevanju globljega smisla življenja in pomena njihove krščanske vere, meni irski primas. Versko vzgojo na Irskem je torej potrebno 'radikalno spremeniti'.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh