Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi katoličani obnavljajo obcestne križe po vsej Franciji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 07. 2022 / 00:30
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2022 / 11:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi katoličani obnavljajo obcestne križe po vsej Franciji
Združenje privablja vedno več mladih, ki želijo na dejaven način služiti Kristusu. FOTO: SOS Calvaires

Mladi katoličani obnavljajo obcestne križe po vsej Franciji

V Franciji se je v prvi polovici letošnjega leta med mladimi znova prebudil misijonarski duh: presenetljiv uspeh združenja, ki po vsej državi obnavlja obcestne križe in pri tem priteguje veliko medijske pozornosti, je mlade spodbudil k dejavnemu ohranjanju krščanske dediščine.

Društvo SOS Calvaires je bilo ustanovljeno leta 1987 v departmaju Maine-et-Loire v zahodni Franciji. Njegov namen je bil povezati ljudi, ki si prizadevajo za ohranitev križevih potov, razpel in kapelic, posejanih po francoski pokrajini. Združenje je dobilo dodaten zagon leta 2015, ko je poslanstvo prevzela skupina mladih katoličanov pod vodstvom Paula Raméja, ki vodi mizarsko podjetje, z odkrito izjavo, da so »ponosni na svojo vero in dediščino«.

Obnova razpel sama po sebi ni zahtevna, toda učinek je ogromen v smislu pričevanja in takoj sem uvidel evangelizacijsko razsežnost tega početja.

Julien Le Page, Raméjev svak, se je pustolovščini pridružil leta 2018 kot blagajnik. Postopoma se je povzpel do vodilnega položaja in ob tem razkrival velike ambicije. Kot je pojasnil v pogovoru za medije, je za dejavnosti združenja izvedel prek svaka, ki ga je povabil k obnovi razpela v domačem okolju, in izkušnja se ga je močno dotaknila. Obnova sama po sebi po njegovih besedah ni zahtevna, »toda učinek je ogromen v smislu pričevanja in takoj sem uvidel evangelizacijsko razsežnost tega početja«. Dodal je, da je svojo ekipo, katere člani so vsi mlajši od 35 let, kmalu izzval, naj na svojem domačem območju obnovi eno razpelo na mesec, namesto enega ali dveh na leto.

FOTO: SOS Calvaires

Zaradi vse večje navzočnosti na družbenih omrežjih je združenje začelo privabljati vedno več mladih, ki so bili pripravljeni na ta način služiti Kristusu. Prav tako so pritegnili pozornost katoliških in krajevnih medijev - dokler jih ni opazil znani francoski YouTuber in so se stvari korenito spremenile.

Mlade pritegneta lepota in iskrenost poslanstva združenja SOS Calvaires.

Baptista Marchaisa sta presenetili lepota in iskrenost poslanstva mladega združenja. Baptiste je francoski rekorder v disciplini potisk na klopi. Njegov kanal na spletni platformi YouTube ima okoli 267.000 naročnikov. Februarja letos se je pridružil članom združenja SOS Calvaires pri postavljanju štiri metre visokega razpela. Videoposnetek, ki ga je objavil mesec dni pozneje, je hitro dosegel več kot 200.000 ogledov.

FOTO: SOS Calvaires

»Ta videoposnetek nam je neverjetno spremenil pravila igre,« je pojasnil Le Page: »Čez noč smo prejeli na tisoče donacij in ljudje iz vse Francije so nas prosili, naj obnovimo razpela v njihovih pokrajinah. Zavedli smo se, da moramo nekaj storiti, zato smo se odločili za nacionalno pustolovščino, z novimi uradi združenja v različnih delih Francije.« Le Page je tudi opozoril, kako je združenje vložilo veliko denarja, da bi ostalo neodvisno in bi lahko izdelovalo lastne križe.

Združenje priskrbi razpela tudi krajevnim duhovnikom za njihove župnije, nekaj pa jih prodajo zasebnikom, ki želijo postaviti križ na svojem zemljišču.

V šestih mesecih je združenje SOS Calvaires v Franciji ustanovilo 25 podružnic. Danes ima prek 4.000 darovalcev, pa tudi 800 članov - februarja jih je bilo 15. Organizacija zdaj obnovi 10 razpel na mesec po vsej Franciji. Občasno priskrbijo razpela krajevnim duhovnikom za njihove župnije, nekaj pa jih prodajo tudi zasebnikom, ki želijo postaviti križ na svojem zemljišču: »S tem ljudem sporočamo, da vstopajo v krščansko deželo, in te pobude podpiramo.«

FOTO: SOS Calvaires

Le Page je še dejal, da ima združenje zaradi svoje vse večje prepoznavnosti veliko evangelizacijsko moč, predvsem med mladimi. Po objavi videoposnetka Baptista Marchaisa so duhovniki prejemali klice mladih, ki so se želeli vrniti v cerkev. Pobuda mladim ne ponuja le priložnosti za skupna srečanja: slovesnosti ob postavljanju obnovljenega razpela vedno spremljajo molitev, petje in skupni obroki.

Mladi želijo ohraniti krščanske korenine svoje države, ne glede na to, ali so dejavni katoličani ali ne.

»Danes se nešteto mladih počuti izgubljene in iščejo pomoč,« je pojasnil Le Page. »Obnavljanje in postavljanje razpel je v njihovi pristojnosti in jim daje občutek pripadnosti. Lahko se poistovetijo z nekim ciljem in to jim daje svetlejšo podobo katoliškega sveta. Mnogi med njimi vidijo, da Francija propada, se sesuva, in želijo ohraniti krščanske korenine svoje države, ne glede na to, ali so dejavni katoličani ali ne.«

FOTO: SOS Calvaires

Sedanje razmere v Franciji, ki jih zaznamujejo valovi vandalizma in skrunjenje katoliških spomenikov, niso omajale navdušenja mladih prostovoljcev združenja. »Pred časom je bilo eno od naših razpel označeno [z grafiti], na kar smo se odzvali z javnim opozorilom vandalom, da bomo za vsako uničeno razpelo postavili dve, in to se ni nikoli več zgodilo,« je dejal Le Page.

Združenje upa, da bo do leta 2024 uspelo obnoviti okoli 1.000 razpel na leto.

Po hitrem širjenju združenje upa, da bo v letošnjem letu uspelo obnoviti 250 razpel, do leta 2024 pa 1.000 razpel na leto. Ta ambiciozni cilj bo podprt z aplikacijo, ki bo članom omogočala geolociranje in popisovanje vseh ogroženih ali propadajočih razpel, na katere bodo naleteli. Partnerstvo z Združenjem vodnikov in skavtov Evrope prav tako pomaga članom pri kartiranju in navajanju razpel v državi. Veliki načrti združenja pa se s tem ne končajo: društvo se ukvarja tudi z izobraževanjem in nudi pouk v šolah. V tem vidi način za pripravo novih generacij, ki bodo ohranjale plamen vere in katoliškega izročila v Franciji.

FOTO: SOS Calvaires

Nalaganje
Nazaj na vrh