Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Mladi naj gradijo bratski svet«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 07. 2013 / 07:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Mladi naj gradijo bratski svet«

»Mladi naj gradijo bratski svet«

Papež je v Aparecidi pozval k upanju: »Kristjani smo veseli ljudje, nikoli ne obupamo!«

V brazilski Aparecidi, drugem največjem Marijinem svetišču na svetu, je papež Frančišek izpostavil velik pomen mladih za svetovni razvoj. Mladi so 'močan motor za Cerkev in družbo', je sveti oče dejal med včerajšnjim bogoslužjem v baziliki mesta vzhodno od Sao Paula. Starši in vzgojitelji pa jim morajo posredovati tudi nematerialne vrednote, ki jih bodo naredile 'tvorce enega naroda ter pravičnejšega, solidarnejšega in bolj bratskega sveta'.

Frančišek je kot osrednje vrednote naštel duhovnost, velikodušnost, solidarnost, vztrajnost, bratstvo in srečo. To so vrednote, ki imajo najgloblje korenine v krščanski veri. »Res je, da danes vsi, tudi mladi, čutijo privlačnost v lažnih malikih, ki zasedejo mesto Boga in vzbujajo navidezno upanje: denar, uspeh, oblast, užitek«, je papež dejal v nagovoru med slovesnim bogoslužjem.

V svetišču se je zbralo okoli 40.000 vernikov. Bogoslužje so prenašali tudi preko video ekranov na trgu pred baziliko, kjer je svetemu očetu v hudem nalivu prisluhnilo še več deset tisoč ljudi. Frančišek se je zaradi slabega vremena na pot iz Ria v 260 km oddaljeno Aparecido odpravil pol ure prej kot je bilo sprva načrtovano, poletel je z letalom, s helikopterjem pa je opravil le zadnji del poti, od letališča Sao Josč do romarskega središča.

Aparecido, najpomembnejše Marijino romarsko središče v Braziliji, je papež v svojem nagovoru označil kot 'hišo Matere slehernega Brazilca'. »Danes sem prišel trkat na vrata Marijine hiše, da bi prosil za uspeh svetovnega dne mladih in ji pred noge položil življenje celotnega prebivalstva Latinske Amerike«, je poudaril sveti oče.

Papež je v svojem nagovoru spomnil na generalno skupščino latinskoameriških škofovskih konferenc v Aparecidi leta 2007, ko je kot nadškof iz Buenos Airesa pomagal pri oblikovanju zaključnega dokumenta. »In dejansko lahko rečemo, da dokument iz Aparecide izhaja iz prepletenosti med delom dušnih pastirjev in preproste vere romarjev«, je prepričan Frančišek. Ljudi je papež pozval, naj na svet gledajo s pozitivne strani in naj nikoli ne izgubijo upanja. »Kristjan je človek veselja, kristjan ni nikoli žalosten!« Bog nenehno premaguje zlo in vedno znova preseneča človeka.Nadškof v Aparecidi, kardinal Raymundo Damasceno Assis, se je papežu zahvalil za njegovo prisotnost in molitev pred kipom črne Marije. Njegov obisk dokazuje resničnost krščanske vere. Kardinal Assis je še spomnil, da je Frančišek po svojih predhodnikih Janezu Pavlu II. leta 1980 in Benediktu XVI. leta 2007 tretji papež, ki je obiskal brazilsko narodno Marijino svetišče v Aparecidi.

Po kratkem nagovoru je kardinal papežu izročil natančno kopijo Marijinega kipa, sveti oče pa je kardinalu podaril mašni kelih. Pred začetkom bogoslužja je Frančišek v kapeli dvanajstih apostolov nekaj trenutkov molil pred podobo Naše Gospe iz Aparecide, kjer je ob stekleni vitrini položil šopek rož k nogam črne Marije.

Vir: Kathpress / RV

Foto: news.va


Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh