Zapri
Iskanje

Mladi romali v Budimpešto

Za vas piše:
M. M.
Objava: 07. 12. 2021 / 07:30
Oznake: Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2021 / 09:24
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Mladi romali v Budimpešto

Mladi romali v Budimpešto
FOTO: N. A., M. I., A. B.
Več kot 40 mladih iz murskosoboške škofije je v soboto, 4. decembra, poromalo v madžarsko prestolnico. Po skupni jutranji molitvi in prošnji za lep ter blagoslovljen dan so v bližini Blatnega jezera pričakali sončni vzhod.

»Na cilju nas je pričakala narodnostna zagovornica Slovencev na Madžarskem Erika Köles Kiss, ki je bila skupaj s Škofijskim odborom za mlade koordinatorka romanja in nas je čez dan vodila po prestolnici,« je na spletni strani škofije zapisala Ajda Barbarič.

Ogled Matjaževe cerkve

Na desnem bregu Donave so si ogledali Matjaževo cerkev iz 13. stoletja ter prisluhnili predstavitvi vseh zanimivosti in stranskih oltarjev. »Ugotovili smo tudi povezavo s cerkvijo v Beltincih, kjer je pokopana grofovska družina Zichyjev, ki je financirala eno od poslikav. V neposredni bližini cerkve nas je nato že pozdravljal kip prvega madžarskega kralja Štefana, za njim pa Ribiška bastilja, s katere smo zrli na prečudovit razgled drugega brega Donave, kamor se je naša pot tudi nadaljevala.«

Obisk parlamenta

Zapeljali so se čez Margaretin most in se sprehodili do zgradbe parlamenta, ki so ga po načrtih arhitekta Imreja Steindla gradili kar 17 let. »Gospa Erika nas je vodila po delčku 3 kilometre dolge rdeče preproge in nam predstavila osrednjo sejno sobo ter njeno poslanstvo za slovensko manjšino. Potep pa nas je vodil tudi mimo madžarske kraljeve krone, ki jo hranijo v samem srcu zgradbe, pod kupolo.« Iz tretjega največjega parlamenta na svetu so se s tretjo najstarejšo podzemno železnico na svetu zapeljali na kosilo.

FOTO: N. A., M. I., A. B.

Maša v baziliki sv. Štefana

Romanje so nadaljevali s sveto mašo v kapeli bazilike sv. Štefana, med katero jih je o ključnih poudarkih adventa nagovoril duhovnik Aljaž Baša. »Praznujemo namreč rojstvo, ki se ne zgodi, ampak to ne pomeni, da je sveti čas adventa nesmiseln, kajti ponazarja našo celo življenjsko pripravo na Gospodov drugi prihod.« Maši je sledilo še prijetno druženje v predbožičnem vzdušju osrednjega sejmišča.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh