Zapri
Iskanje

Romanje Slovencev k Mariji v Einsiedeln

Za vas piše:
E. Š., A. J.
Objava: 04. 10. 2021 / 12:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2021 / 12:12
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Romanje Slovencev k Mariji v Einsiedeln

Romanje Slovencev k Mariji v Einsiedeln
Romarji so se spomnili 30-letnice samostojne Slovenije in 100-letnice rojstva nadškofa Šuštarja, ki je v Švici pustil vidno sled. FOTO: Janez Žonta
Po letu premora smo Slovenci, ki živimo v Švici in kneževini Liechtenstein, v nedeljo, 26. septembra, spet lahko poromali k črni Madoni v švicarskem narodnem svetišču Einsiedeln.

Naše tradicionalno, že 52. srečanje, je sicer zaradi pandemskih omejitev in priporočil potekalo drugače, a vendar smo bili srečni in Bogu hvaležni, da smo se spet lahko zbrali na tem milostnem kraju.

Obisk škofa Jamnika

Veseli in Bogu hvaležni smo bili tudi zaradi obiska škofa Antona Jamnika, ki se je podal na to dolgo pot, da bi z nami obhajal slovesno bogoslužje. S svojo prisrčnostjo, odprtostjo in veseljem je »okužil« in nagovoril marsikaterega romarja. Po vzoru blaženega škofa Slomška, katerega nedeljo smo praznovali, nas je pozival k ljubezni do Boga in domovine. S Slomškovimi besedami: »Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti,« nas je pozival k svetosti v vsakršni situaciji našega življenja.

Veličina nadškofa Šuštarja

Škof Jamnik, ki je ob Davidu Taljatu vodil romarsko sveto mašo, je posebej izpostavil pomen ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja, ki je eden od očetov slovenske samostojnosti. Dejal je, da je Šuštar z mnogimi povezavami in prijateljstvi v Švici ter drugod po Evropi odločilno pripomogel, da je Slovenija postala samostojna država in bila mednarodno priznana.

Prav 27-letno delovanje v Švici ter izjemno pomembne službe, ki jih je imel v škofiji Chur in na ravni Sveta evropskih škofovskih konferenc, je nadškofu Šuštarju omogočilo, da je ustvaril mnoge mednarodne povezave, kar je bilo posebej pomembno, ko je šlo za zelo težke okoliščine v desetdnevni vojni za Slovenijo in potem mednarodno priznanje. (Anton Jamnik, škof)

Iskalec dialoga

»Posebej odločilno pa je bilo tudi to, da je izkušnja razmer v Švici, kjer so posebej pomembni duh demokratične odgovornosti, osebna vesta, socialno delovanje ter dialoška odprtost med različnimi narodi, jeziki, kulturami in krščanskimi skupnostmi, bistveno pripomogla, da je na mnoge načine poskušal oblikovati razmere dialoga, spoštovanja in poslušanja, za kar si je Katoliška cerkev v Sloveniji posebej prizadevala, tako v nastajanju samostojne države kot današnjih razmerah«, je poudaril škof Jamnik.

Kulturni program

Pri maši je s svojim ubranim petjem navduševal Kvartet Krt iz Kamnika. Ker sta popoldanski kulturni program in druženje odpadla, so nam naši glasbeni gostje podarili zgoščenko s svojimi nabožnimi in posvetnimi pesmimi, da si bo lahko prav vsak doma večkrat priredil kulturni program.


Mariji v varstvo izročili domače in slovenski narod

Slovesne maše se je udeležil tudi naš novi veleposlanik Iztok Grmek. Veseli smo njegove odprtosti in njegovih besed. Mariji smo izročili svoje domače, svoje skupnosti, ki jih obiskuje duhovnik David Taljat, pa tudi ves slovenski narod, da bi z Božjo pomočjo gradili svet miru in edinosti.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh