Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Švicarska garda bo sprejela 17 novih rekrutov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 09. 2021 / 16:15
Oznake: Cerkev, Svet, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2021 / 12:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Švicarska garda bo sprejela 17 novih rekrutov
Švicarska garda FOTO: Vatican Media

Švicarska garda bo sprejela 17 novih rekrutov

»Prvi šolski dan« je pred tednom dni minil tudi za 17 novih rekrutov švicarske garde, ki so v Vatikanu začeli urjenje za odgovorno in častno nalogo varovanja papeža.

Kot je po navedbah avstrijskega Kathpressa sporočil tiskovni predstavnik garde poveljnik Urs Breitenmoser, naj bi mladeniči v prvih štirih tednih spoznali svojo novo službo, obiskovali tečaj italijanskega jezika in opravili temeljit zdravniški pregled.

Švicarski gardist mora biti med drugim psiholog, pravnik, bolničar, gasilec, vojak in še marsikaj.

Med prve učne ure sodi poznavanje krajev in oseb, specifično urjenje v posebnih vojaških veščinah, ki jih morajo obvladati švicarski gardisti, in varovanje. Oktobra bodo rekrute šolali v švicarskem Monteceriju, kjer imajo posebno policijsko šolo. Tam rekrute čaka pouk psihologije, prava, požarnega varstva, nujnih ukrepov za nudenje prve pomoči in streljanje.

Nazadnje se bodo rekruti vrnili v Vatikan, kjer bodo dokončno izobrazbo prejeli na sedežu garde. Uradni začetek službe je 1. november. Termin slovesne prisege vseh rekrutov v letu je 6. maj, ko se spominjajo »ropanja Rima« leta 1527, med katerim so številni švicarski gardisti izgubili življenje.

Nalaganje
Nazaj na vrh