Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V papeški gardi bo priseglo 34 rekrutov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 05. 2021 / 10:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2021 / 10:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
V papeški gardi bo priseglo 34 rekrutov

V papeški gardi bo priseglo 34 rekrutov

Na jutrišnji slovesnosti pričakujejo tudi švicarskega predsednika Guya Parmelina.

Švicarska garda FOTO: Vatican Media

V papeški švicarski gardi bo jutri, 6. maja, priseglo 34 novih gardistov, poroča avstrijski Kathpress. Kot so potrdili z vodstva garde, se bo slovesnosti v Vatikanu udeležil tudi švicarski zvezni predsednik Guy Parmelin. Slovesna prisega rekrutov je zaradi epidemije koronavirusne bolezni tudi letos predvidena v ožjem krogu.

Slovesnosti se začnejo že nocoj z molitvijo večernic v cerkvi Santa Maria della Pieta v nemškem kolegiju, ki jo bo vodil pomožni škof Alain de Raemy iz škofije Lozana-Ženeva-Fribourg. Jutri zjutraj bodo gardisti obhajali slovesno bogoslužje z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom v baziliki sv. Petra. Prisega je predvidena ob 17. uri na dvorišču sv. Damasa pri apostolski palači; v papeževem imenu se bo dogodka udeležil namestnik vatikanskega državnega tajnika, nadškof Edgar Pena Parra.

Gardo je leta 1506 ustanovil papež Julij II.

Izmed 34 novih gardistov jih je pet službo začelo že junija lani, 14 v začetku lanskega septembra, 15 pa v začetku letošnjega januarja. 6. maj je tradicionalni letni termin za slovesno prisego; tega dne se švicarska garda spominja zgodovinskega dogodka ropanja Rima, t.i. Sacco di Roma, leta 1527, ko je v spopadu s španskimi in nemškimi deželnimi knezi življenje izgubilo 147 gardistov, ki so branili papeža Klemena VII. Gardo je leta 1506 ustanovil papež Julij II.

Glede na to, iz katerega dela Švice prihajajo, bo 23 novih gardistov jutri priseglo v nemškem jeziku, dva v italijanskem, osem v francoskem in en gardist v retoromanščini. Papeška švicarska garda je najmanjša in najstarejša vojska na svetu, pripadajo pa ji gardisti iz vseh delov Švice; trenutno jih je največ, 16, iz kantonov St. Gallen in Wallis, sledi kanton Luzern s 13 gardisti.


Švicarski predsednik Guy Parmelin FOTO: Wikipedia

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh