Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Švicarski gardisti odslej z elektrošok pištolami

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 07. 2018 / 09:27
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2018 / 08:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Švicarski gardisti odslej z elektrošok pištolami

»Priročno sredstvo, da v konkretnih razmerah zaščitimo lastno življenje in življenje storilca.«

Po vatikanski žandarmeriji zdaj tudi švicarska garda uvaja uporabo elektrošok pištol. Vodilni kader papeške vojske je že usposobljen za rabo novega orožja, je v pogovoru za medije pojasnil tiskovni predstavnik garde, Urs Breitenmoser. Potrebno je le še dovoljenje vatikanskega državnega tajništva za nakup pištol.

Kot možno območje uporabe novega orožja je Breitenmoser na prvem mestu navedel patruljno službo. Elektrošok pištole ob uporabi izstrelijo elektrodo z močnimi električnimi impulzi, ki pri tarči povzročijo začasno okorelost mišic. Breitenmoser je poudaril, da to ni smrtonosno orožje. Gardisti v njem vidijo »priročno sredstvo, da v konkretnih razmerah zaščitijo lastno življenje in življenje storilca«.

Ali bodo elektrošok pištole prišle v poštev tudi pri osebni zaščiti papeža Frančiška, tiskovni predstavnik zaenkrat ni potrdil. Na splošno velja, da je treba proti napadalcem ohraniti sorazmernost. »Pri morebitnih smrtonosnih sredstvih se moramo ustrezno odzvati,« je dejal Breitenmoser. V množici ljudi, kakršna se recimo zbere na splošnih avdiencah, bi bila zaradi ogroženosti vseh udeleženih in morebitne množične panike uporaba strelnega orožja nesmiselna.

»Nismo na vojnem območju,« je poudaril tiskovni predstavnik švicarske garde, ki v Vatikanu zaenkrat ne vidi neposredne ogroženosti, in dodal: »To ne pomeni, da nismo pripravljeni.« Osnovno pravilo je, da v primeru incidenta najprej poskrbimo za zmanjšanje napetosti med udeleženimi. Papeževi osebni varnostniki svojo nalogo opravljajo »mirno, sproščeno in tudi v molitvi«.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh