Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi v akciji: oljčne vejice od dreves do župnij [FOTO]

Za vas piše:
Marija Poklukar
Objava: 25. 03. 2023 / 09:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2023 / 13:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi v akciji: oljčne vejice od dreves do župnij [FOTO]
Vsaka od treh skupin je morala narezati dobrih 3000 vejic. FOTO: Marija Poklukar

Mladi v akciji: oljčne vejice od dreves do župnij [FOTO]

Na tiho nedeljo, ki jo letos obhajamo 26. marca, so po slovenskih župnijah tradicionalno na razpolago oljčne vejice. Prostovoljni darovi oljčnih vejic so namenjeni za primorske župnije, ki vejice tudi pripravijo. Za del oljčnih vejic pa smo poskrbeli tudi mladi, ki želimo pomagati k izgradnji boljšega sveta.

Delovna akcija, h kateri so Mladi za zedinjen svet vabili mladino z vse Slovenije, se je odvila preteklo soboto, 18. marca. Avti so se začeli polniti pred šesto zjutraj, Beltinčan pa je bil na poti že od treh ponoči. Navodila so bila kratka in jasna: vsak mora imeti s seboj škarje za rezanje vejic, vodo, malico in še več vode. Vsak avto je vedel še, kje mora parkirati.

Rezanja vejic so se lotili v treh oljčnikih. FOTO: Marija Poklukar

FOTO: Marija Poklukar

To je bilo zadosti informacij, da smo se ob osmih zjutraj zbrali ob treh oljčnikih, v Vanganelu, pri Sv. Petru in V Krkavčah. V krogu smo se pozdravili in naredili plan dela. Vsaka od treh skupin je morala narezati dobrih 3000 vejic. Rezali smo jih v dveh dolžinah, velike in male. Kaj je veliko in kaj je malo, je bilo določeno na mestu, po nekem občem čutu za velikost oljčnih vejic, ki ga razvijejo redni udeleženci bogoslužja cvetnih nedelj.

Mladi pridnih rok so z delom začeli ob 8. uri, a da so do takrat bili na cilju, so se nekateri od doma odpravili že ob 3. uri zjutraj. FOTO: Marija Poklukar

FOTO: Marija Poklukar

Delo je steklo, rezali, šteli in povezovali smo vejice v snope po 50, klepetali in se greli na toplem soncu. Pridnih rok je bilo toliko, da smo končali že malo po dvanajsti. S sladko zahvalo za lastnika oljčnika smo zapustili naše delovišče in se vsi zbrali v Vanganelu, ob picah in bogatem narezku, ki ga vsako leto pripravi g. Štefan. To je čas, ko se srce zdi tako lahkotno. V družbi ljudi, s katerimi je tisti dan naredilo nekaj dobrega, hvaležnost in svetlo srce pa sta plačilo, ki presega vložek.

Rezali, šteli in povezovali smo vejice v snope po 50, klepetali in se greli na toplem soncu. FOTO: Marija Poklukar

FOTO: Marija Poklukar

Vse nabrane snope smo razvrstili v kombija, ki sta jih še isto popoldne razvozila po župnijah od štajerskih Zreč, gorenjskih Jesenic do Krškega na Dolenjskem. Z zbranimi darovi bomo kupili material, s katerim na poletnem taboru Summerjob urejamo in prenavljamo bivalne prostore in gospodarska poslopja ljudem, ki tega sami ne zmorejo. Pomahali smo si na snidenje, ki bo v Libojah, 15. avgusta. Še imamo prostor!

Zasedba pridnih rok, ki se je javila na delovno akcijo za Summerjob. FOTO: Marija Poklukar

Nalaganje
Nazaj na vrh