Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi v Rostocku: »Jezus je svojim prijateljem sredi nevihte podaril zaupanje v Boga«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 12. 2022 / 15:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2022 / 16:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi v Rostocku: »Jezus je svojim prijateljem sredi nevihte podaril zaupanje v Boga«
Brat Alois med sinočnjo meditacijo. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

Mladi v Rostocku: »Jezus je svojim prijateljem sredi nevihte podaril zaupanje v Boga«

Mladi katoličani iz vse Evrope so v teh dneh zbrani v mestu Rostock na severu Nemčije, kjer bodo nocoj v skupni molitvi in ob prepevanju taizejskih pesmi pričakali novo leto.

Na sever Evrope so se tokrat s štirimi avtobusi odpravili tudi mladi slovenski katoličani, ki se že veselijo prihodnjega tovrstnega srečanja decembra 2023 v Ljubljani.

Cerkev ni več ponosna in velika ladja, ampak je bolj podobna majhnemu čolnu, v katerem je sedel Jezus s svojimi prijatelji.

Pri večernih molitvah vsak večer prebere razmišljanje sedanji voditelj taizéjske skupnosti brat Alois, naslednik ustanovitelja brata Rogerja. V sinočnji meditaciji, po kateri je bilo uradno oznanjeno, da bo naslednje srečanje ob prelomu leta gostila Slovenija, je brat Alois spregovoril o položaju Cerkve v današnjem svetu in o tem, kaj to pomeni za prihodnost verske skupnosti. S prispodobo »majhne ladje« je predstavil prihodnost Cerkve: »Cerkev ni več ponosna in velika ladja, ampak je bolj podobna majhnemu čolnu, v katerem je sedel Jezus s svojimi prijatelji. Takrat, sredi nevihte, jim je Jezus podaril zaupanje v Boga.«

Nadškof Zore nagovarja mlade v Rostocku. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

V zadnjih letih je šlo veliko stvari narobe, tudi v Cerkvi, je priznal brat Alois, in ob tem omenil primere zlorab, ki so prizadeli tudi njegovo skupnost. Dodati pa je treba, je poudaril, da so se številni verniki zavzemali za resnico in pravico:

»V tem duhu bratje v Taizéju nadaljujemo s prizadevanji za resnicoljubnost, ki smo jih začeli leta 2019. Zavedamo se, da je bila kršena celovitost ljudi. Zato bi rad še enkrat poudaril, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da bo Taizé varen kraj za vse. Prav tako želimo izpeljati vsako mednarodno srečanje in vse prosim, da nas na tej poti podprejo.«

Bratski objem cerkvenih voditeljev. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

Zakaj Ljubljana?

Brat Alois je tudi pojasnil, zakaj je bila za naslednje prizorišče izbrana slovenska prestolnica: »Eden od razlogov je, da Slovenija leži na stičišču med severom in jugom ter vzhodom in zahodom Evrope.« Po njegovih besedah Slovenija združuje »odprtost in tradicijo, nenazadnje ima veliko tradicijo gostoljubnosti. Taizéjski bratje državo obiskujejo že od šestdesetih let prejšnjega stoletja«.

Veselje slovenskih romarjev v Rostocku. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

Kot je dejal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, pa je za kristjane v Sloveniji to »izjemna priložnost", da se pridružijo 'romanju zaupanja'«. Od 28. decembra 2023 do 1. januarja 2024 bodo lahko odprli vrata svojih domov in župnij ter sprejeli mlade iz vse Evrope. Srečanje je lahko lepa priložnost, da k sodelovanju povabimo tudi tiste, ki so se oddaljili od Cerkve: »V času vse večje razdeljenosti in polarizacije moramo premagati ovire, da bi se srečali drug z drugim.«

Kupi v trgovini

Razprodano
Brat Roger iz Taizéja
Pričevanja
1,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh