Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi, zavezani gradnji miru, so v koprski Taverni zapeli in zaplesali [VIDEO, FOTO]

Za vas piše:
K. Z.
Objava: 17. 06. 2023 / 16:50
Oznake: Iz življenja, Mladi
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2023 / 09:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi, zavezani gradnji miru, so v koprski Taverni zapeli in zaplesali [VIDEO, FOTO]
Festival Mladi za mir v koprski Taverni povezujeta študenta Katja Zver in Nikolaj Horvat. FOTO: Ksenja Hočevar

Mladi, zavezani gradnji miru, so v koprski Taverni zapeli in zaplesali [VIDEO, FOTO]

Koprska Taverna je danes v znamenju glasbe, plesa in mladostne energije. V sklopu medreligijskega srečanja »Mir tebi, Evropa! Mir tebi, Balkan!« je v potekal mladinski kulturni program »Mladi za mir«, ki ga je organizirala Katoliška mladina. Na odru so se predstavili mladi iz različnih narodnih in verskih skupnosti.

Dogodek je prinesel priložnost tudi za medsebojno povezovanje. Skozi kulturno izmenjavo in povezovanje so mladi gradili mostove, ki naj okrepijo mir in enotnost na Balkanu. Poleg tega je v mladih tlela želja po sožitju in prepričanju, da lahko z dobrimi medsebojnimi odnosi ustvarjajo lepšo in mirnejšo prihodnost.

Festivala Mladi za mir so se udeležili tudi predsednica RS Nataša Pirc Musar, kardinal Pietro Parolin, škofje in drugi visoki gostje. FOTO: K. H.

Prva je nastopila albanska skupnost, ki deluje v okviru Kulturnega društva Albancev slovenske Istre - Ilira. Njihova umetniška skupina si prizadeva za ohranjanje albanske kulture in živahnost albanske skupnosti v slovenski Istri. Zaplesali so Kosovski ples in ples Šota, ki sta ju koreografirala Elizona Culaj in Valdrin Šehu.

Binkoštno skupnost je predstavila skupina mladih iz Evangelijske cerkve Koper – Izola. Mladi so zapeli dve slavilni pesmi in sicer »Kralj ljubezni« in »Hiša Boga«. Po pevskem delu je sledil še nagovor njihovega pastorja Matjaža Horjaka.

Pastor binkoštne cerkve je mladim dejal: Bog je zatreskan v vas. FOTO: K. H. 

Tretji so na oder stopili mladi iz Islamske skupnosti v Sloveniji, ki so se predstavili z versko pesmijo Ilahija, ki govori o Bogu, verovanju in poslancu Mohamedu. Zapel je Ahmed Alili, ki je med drugim tudi hafiz.

Makedonsko skupnost je predstavljalo Makedonsko kulturno društvo Kočo Racin Obala - Koper, znotraj katerega deluje folklorna skupina. Zaplesali so makedonske tradicionalne plese, imenovane makedonska ora. Obvladali Maleševski ples in ples Pijanec. Vodil jih je Blažhe Atanasov.

Peta je na vrsto prišla evangeličanska skupnost. Nastopila je glasbena skupina Selah, ki je bila ustanovljena za sodelovanje pri bogoslužjih Evangeličanske cerkvene občine Murska Sobota. Predstavili so se s tremi sodobnimi krščanskimi skladbami. Ob spremljavi klavirja, bobnov, saksofona in elektroakustične kitare je skupina zapela pesmi: »Sem to, kar ti praviš, Ostal bom miren in Si lahko le predstavljam.«

Slavilna skupina Selah evangeličanske cerkvene občine Murska Sobota. FOTO: K. H.

Slovenski katoliški mladi so se predstavili z Marijinimi pesmimi

Slovensko katoliško skupnost je predstavljal vokalni kvartet učencev petja Glasbene šole Matije Tomca, ki je del Zavoda sv. Stanislava. Vsi nastopajoči so bili tudi dijaki Škofijske klasične gimnazije. Slišali smo pesmi Zdrava, zemlje vse Gospa, Ti krasni sončni svit, Dajte mi zlatih strun, Ko zarja zlati nam gore in Marija skoz življenje. Vokalni kvartet so sestavljali Ana Gregorčič, Sara Trobiš, Jurij Weiss in Žan Penič.

Vokalni kvartet učencev petja Glasbene šole Matija Tomca. FOTO: K. H.Marijanska pobožnost je globoko zakoreninjena v krščansko tradicijo slovenskega naroda. Vokalni kvartet je zato predstavil izbor najlepših Marijinih ljudskih pesmi. Dijaki so povedali, da je pesem Marija skoz življenje postala njihova himna, zato so s to pesmijo zaključili svoj program.

Videli smo tudi plese

Zadnja se je predstavila folklorna skupina “Školarci”, ki je zaplesala plese iz osrednje Srbije. Zaplesali so plese Kolenike vreteno, Devojačko kolo, Gajdice, Leži ježo in Igralo kolo na levo. Sledila je mladinska folklorna skupina s plesom iz jugovzhodne Srbije iz Vladičinega Hana z naslovom Povedi kolo, Bojano.

Zaplesali so tudi mladi iz Romunije. 

Za konec pa še presenečenje

Mladinski kulturni program so sklenili dijaki škofijske gimnazije Vipava, ki so za obiskovalce pripravili presenečenje, in sicer domski band Aeternum tactum je zapel pesem Po vodi.

Sledi: slavnostni koncert in slovesna sveta maša 

Dogajanje se še ni zaključilo, saj se bo danes ob 21. uri v stolnici odvijal slavnostni koncert. Prisluhnili bomo mlademu slovenskemu organistu Jerneju Mazeju, ki nam bo virtuozno zaigral nekaj izrednih skladb, nato pa bo nastopil še komorni zbor Vikra Glasbene Matice iz Trsta pod vodstvom Petre Grassi. Na koncu bodo zapeli še skupaj z orglami.

Medreligijsko srečanje se bo sklenilo jutri ob 10. uri v stolnici s slovesnim bogoslužjem ob prazniku svetega Nazarija, ki je tudi zavetnik Kopra. Slovesno bogoslužje bo vodil vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Prisotni bodo tudi vsi slovenski škofje in drugi duhovniki. Pri bogoslužju bo prav posebej izpostavljena prošnja Podari nam mir/ Dona nobis pacem, ki bo odzvanjala tudi v pesmih stolnega zbora pod vodstvom Mirana Bordona

Mašo bodo predvajali tudi prek televizije. 

Kupi v trgovini

Prejmimo notranji mir
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh