Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladika: Opčine in Ricmanje

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 05. 10. 2023 / 09:55
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2023 / 11:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladika: Opčine in Ricmanje
Cerkev sv. Jerneja na Opčinah nad Trstom.

Mladika: Opčine in Ricmanje

Založba Mladika iz Trsta je izdala knjigi o zgodovini cerkve na Opčinah in spomine Mirka Krasne o Ricmanjah pri Trstu.

Ricmanje leta 1907.

Župnija sv. Jerneja apostola na Opčinah pri Trstu je leta 2022 praznovala 400-letnico. Žal se do danes ni našla ustanovna listina. Raziskovalce begajo tudi listine, v katerih se openska župnija omenja tudi pred tem časom, kakor tudi zapisi, ki opensko cerkev še konec 18. stoletja poimenujejo vikariat. Kljub temu je zgodovinopisje na podlagi danes izgubljene kamnite plošče z napisom sprejelo letnico 1622 kot ustanovno leto openske župnije.

Mejnik, ki je združil prebivalce Opčin v skupnost

Leta 1622 je cerkev, v duhu obnove po smernicah Tridentinskega koncila, doživela temeljito prenovo stavbe in je razširila oskrbo na podružnice v drugih vaseh in naseljih. Letnica predstavlja mejnik, ki je združil prebivalce Opčin v skupnost, ki korenini v preteklih dogodkih in stremi v prihodnost. O tem govori dragocena knjiga Xenie Nibrandt Župnija sv. Jerneja apostola na Opčinah, bogata z zgodovinskimi podatki ter s slikovnim in dokumentarnim gradivom.

Razstava o zgodovini cerkve na Opčinah (na Dragi 9. septembra 2023). FOTO: Ivo Žajdela

Razstava o zgodovini cerkve na Opčinah (na Dragi 9. septembra 2023). FOTO: Ivo Žajdela

Xenia Nibrandt je ob 400-letnici župnije pripravila razstavo

Avtorica knjige Xenia Nibrandt (Trst, 1948) je maturirala na klasičnem liceju Franceta Prešerna v Trstu in magistrirala iz zgodovine estetike na Filozofski fakulteti tržaške univerze. Na slovenskem znanstvenem liceju v Trstu je poučevala risanje in zgodovino umetnosti. Živi na Opčinah, kjer je leta 2022 pripravila odmevno razstavo ob 400-letnici župnije sv. Jerneja apostola. Gradivo razstave je vsebinsko in slikovno dopolnila za to knjigo.

Mirko Krasna: Moja pešpot skozi Ricmanje

Založba Mladika iz Trsta je izdala knjigo Mirka Krasne Moja pešpot skozi Ricmanje. Avtor se je v spominih in pripovedih ustavil pri opisu malih dogodkov, življenja malega človeka, kovača, peka, perice v rojstni vasi Ricmanje.

Ricmanje VIR: facebook

Vrednost knjige je mikrozgodovina

Krasna se je celo spomnil prodajalke plinskih jeklenk. Kar tako, samo da ne bi šlo vse v pozabo. In duhovniki. O njih danes malokdo še piše, pa čeprav so pogosto pisali zgodovino naših vasi. Skratka, njegova pripoved sega na področje t. i. mikrozgodovine in prav v tem je vrednost te knjige. Spomine dopolnjujeta dva zemljevida Fabia Kureta Komarja. Pozoren bralec bo lahko z njuno pomočjo od strani do strani odkrival, kje je potekalo vaško življenje.

Ricmanje pri Trstu, cerkev sv. Jožefa, pogled proti glavnemu oltarju. FOTO: Ivo Žajdela

Mirko Krasna je v Ricmanjah opravljal službo poštarja

Mirko Krasna se je rodil v Ricmanjah leta 1946. Obiskoval je kmetijsko šolo in v aktivnem obdobju svojega življenja opravljal službo poštarja. Po upokojitvi je pred dvanajstimi leti zapustil svojo rojstno vas in se preselil v Slovenijo, točneje v Famlje. V tem času se mu je porodila želja, da bi se svoji vasi oddolžil z zapisom spominov in pripovedi o preteklem življenju v njej. A svojega rojstnega kraja Mirko ni mogel v celoti zapustiti. Navezanost nanj izkazuje z rednim vračanjem na družinsko njivo, na kateri z ljubeznijo goji sadno drevje, trte in oljke.

Ricmanje pri Trstu, cerkev sv. Jožefa, glavni oltar. FOTO: Ivo Žajdela

Nalaganje
Nazaj na vrh