Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladim pomagajmo osebnostno zoreti

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 27. 02. 2019 / 11:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2019 / 11:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladim pomagajmo osebnostno zoreti

Mladim pomagajmo osebnostno zoreti

Pogovor z direktorjem Katoliške mladine Matevžem Mehletom, kaplanom v študentskem domu v Zavodu sv. Stanislava.

Foto: Tatjana Splichal

Slovenska škofovska konferenca je januarja ustanovila Urad za mlade in Katoliško mladino

Za direktorja Katoliške mladine so postavili Matevža Mehleta, kaplana v študentskem domu v Zavodu sv. Stanislava. Vprašali smo ga o namenu, poslanstvu in ciljih obeh novih ustanov.

Nedavno sta bili ustanovljeni dve ustanovi, Urad za mlade in Katoliška mladina. Kako je bilo področje mladih v Cerkvi na Slovenskem pokrito do zdaj?

V Sloveniji smo imeli na ravni Slovenske škofovske konference Medškofijski odbor za mladino (MOM), ki je povezoval vse večje deležnike v mladinski pastorali: voditelje škofijskih odborov za mladino, predstavnike redovnih skupnosti, predstavnike večjih laiških organizacij. MOM naj bi združeval vse te in postavljal smernice za naprej. Za organizacijo projektov narodnega pomena, kot je Stična mladih, Evropsko srečanje mladih, Svetovni dan mladih, romanja v Taize, je bilo zadolženo društvo SKAM, ki je razvijalo tudi svoje programe. Na področju mladinske pastorale imajo največjo pokritost skavti in salezijanska mladinska pastorala z oratoriji.

Zakaj torej novi ustanovi? Verjetno to narekuje čas, v katerem živimo, in potrebe Cerkve?

Res je. Na ravni Slovenske škofovske konference je pred leti začel nastajati nov organigram, ki je hotel poenotiti organe, ki delujejo znotraj nje. Del te reorganizacije je bilo tudi področje mladinske pastorale. Namesto Medškofijskega odbora za mladino naj bi nastal Urad za mlade. Tega so škofje na januarski konferenci tudi potrdili.

Kar se tiče ustanovitve Katoliške mladine, pa je bila prvotna želja, da se poenoti cerkveno in civilno področje, ki pri društvu nista bili enotni. V želji, da bi ponudili mladim pravo okolje za rast v veri, je prišlo do odločitve, da se stvar poenoti. Tako je nastala Katoliška mladina, ki je po svoji organiziranosti zavod.

Za kaj bo skrbel Urad za mlade?

Prvotna naloga bo gotovo povezovanje. Najprej povezovanje katoliških mladinskih organizacij med seboj in vseh teh z vodstvom Cerkve. Urad naj bi tudi postavljal smernice za naprej, dajal neko vizijo in koordiniral njeno izvajanje. Poskrbel naj bi za usposabljanje teh, ki delujejo v mladinski pastorali.

Poleg Urada za mlade smo dobili še Katoliško mladino. Kako se bo ta ustanova posvečala mladim?

Katoliška mladina naj bi prevzela programe narodnega pomena. Vizija pa je gotovo tudi ta, da podpre nosilce mladinske pastorale po župnijah, torej v lokalnem okolju. Podpora naj bi bila predvsem v iskanju načina, kako se približati mladim in jih spremljati na njihovi življenjski poti, ko iščejo poslanstvo. Prav to je poudarila sinoda mladih. Potrebno je mladim pomagati, da zorijo. Na tem področju bo Katoliška mladina iskala možnosti za naprej.

Kako bo organizirana ena ustanova in kako druga? Kdo jo bo vodil?

Urad za mlade bo organiziran na dveh nivojih. Prvi nivo je svet urada, kjer bodo zbrani vsi večji deležniki v mladinski pastorali. Na drugem nivoju bo izvršni odbor, v katerega bo svet izvolil šest predstavnikov in katerega del bosta tudi tajnik urada in predsednik, ki je škof. V primeru Urada za mlade je to nadškof Alojzij Cvikl.

Katoliška mladina bo prav tako imela svet, v katerem bodo predstavniki ustanovitelja, predstavniki zaposlenih in prostovoljcev ter predstavniki zainteresirane javnosti, torej mladih v različnih obdobjih, predstavnik staršev, duhovnikov. Na operativni ravni bo imel kolegij, v katerem bodo zaposleni na Katoliški mladini ter vsakokratni predstavniki koordinatorjev projektov.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh