Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Množičen obisk blagoslova motoristov v Mirni Peči

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 18. 04. 2022 / 13:35
Oznake: Maša
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2022 / 11:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Množičen obisk blagoslova motoristov v Mirni Peči
Blagoslov motoristov v Mirni Peči pred novo sezono. FOTO: Moto klub Trebnje Facebook

Množičen obisk blagoslova motoristov v Mirni Peči

Po dveh letih epidemije so se v Mirni Peči spet zbrali motoristi, ki so pred novo motoristično sezono prišli po blagoslov za varno vožnjo.

Pred župnijsko cerkev v Mirni Peči je danes dopoldan prihrumelo več tisoč motoristov. Po dveh letih epidemije, ki je vse preprečevala druženje, so bili zdaj spet deležni blagoslova v živo. Podelil jim ga je mirnopeški župnik Janez Rihtaršič. Zadnji dve leti so motoristke in motoristi ta blagoslov lahko spremljali le preko spleta.

»Ogled tudi teh virtualnih blagoslovov v covidnih letih res neverjetno velik, beležili smo več kot sto tisoč ogledov tega posnetka na facebooku. Letos pa smo veseli, da imamo blagoslov zopet v živo,« se je ponovnega srečanja s prijatelji motoristi in blagoslova v živo veselil glavni organizator Leopold Pungerčar. Vesel je bil tudi srečanja z nekdanjim župnikom Janezom Šimencem, ki je pred 24 leti začel z blagoslovom motoristov in se je letos pripeljal iz Kranjske Gore.

Župnik Janez Šimenc, danes župnik v Kranjski gori ter mirnopeški župnik Janez Rihtaršič, ki je opravil blagoslov. FOTO: Urška Kolenc/Aleteia

Spomnil je tudi, da se je v zadnjih dveh letih v Mirni Peči tudi nekaj spremenilo. »Mirna Peč je dobila prvega svojega škofa Andreja Sajeta, ki je rojak, konec koncev sva skoraj skupaj hodila v šolo v Mirni Peči in smo zelo ponosni na njega. Želimo si, da se nam bo škof Saje tudi kdaj pridružil na tem blagoslovu. Verjamem, da bi se tega veselil tudi domači župnik Rihtaršič,« je dejal za naš spletni medij.

 FOTO: Moto klub Trebnje Facebook 

Pobudnika za blagoslov motoristov sta bila leta 1998 takratni mirnopeški župnik Janez Šimenc in domačin Leopold Pungerčar z Motoklubom Trebnje, ki sta tudi oba motorista. »Ko smo začeli s tem blagoslovom, smo mislili, da je to neko manjše srečanje našega motokluba, kar je preraslo v tako velik dogodek, da temu pripisujemo skoraj Božjo motoristično pot v Mirno Peč na začetku sezone,« se spominja Pungerčar.

Hkrati je izrazil prepričanje, da tudi tisti, »ki jim vera posebej ne predstavlja neko vrednoto, vseeno podzavestno prihajajo v Mirno Peč z mislijo, da jim bo skoraj zagotovo ta blagoslov pomagal v prihajajoči sezoni in večina nas je v to prepričanih.«



Na zadnjem srečanju, ki je bilo leta 2019, se je v Mirni Peči zbralo 15 tisoč motoristov. Število udeležencev blagoslova je namreč zelo odvisno od vremenskih razmer.

Na cesti nisi nepremagljiv. Si bolj ranljiv.

Poleg blagoslov je za srečno in varno vožnjo pomembna tudi velika mera previdnosti. Motoristična sezona naj ne bo sproščanje adrenalina, preizkusa zmogljivosti motornega kolesa in voznikovih sposobnosti. Temveč predvsem varno uživanje v vožnji, opozarjajo pri Agenciji za varnost prometa.

Na prvem mestu morajo samozaščitno ravnati motoristi, za varno prevožene kilometre na dveh kolesih je pomembna razsodnost, izkušnje, strpnost in treznost. K temu pa velja opozoriti tudi ostale udeležence v prometu, ki naj bodo pozorni na motoriste na cesti.

Več motoristov, več nesreč

Statistika beleži, da se število motoristov na cesti povečuje – v desetletnem obdobju se je število registriranih enoslednih motornih vozil vztrajno povečuje. Leta 2012 jih je bilo 87.722, lani pa že 136.150.

Na cesti je lani življenje izgubilo 33 motoristov, kar je 22 oz. 50 odstotkov več kot leto prej. Med njimi je bilo 27 voznikov motornih koles (samo eden ni uporabljal zaščitne čelade) in šest voznikov mopedov (trije niso uporabljali zaščitne čelade).

Nalaganje
Nazaj na vrh