Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Modrost – ne, ni samo za starce

Za vas piše:
s. Jana Rovtar
Objava: 09. 09. 2021 / 00:30
Oznake: Duhovnost, Mladi, Revija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2021 / 13:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Modrost – ne, ni samo za starce
»Modrost običajno pripišemo starejšim ljudem, a modrost je dostopna tudi za mlade!« FOTO: Pexels.

Modrost – ne, ni samo za starce

Papež Frančišek: Modrost je »milost, da si sposoben vse videti z Božjimi očmi. Je preprosto to: videti svet, videti situacije, okoliščine, probleme, vse skozi Božje oči.«

Zakomplicirano? No, pa ni. Modrost običajno pripišemo starejšim ljudem. Jasno, ker je babice in dedke življenje že marsičesa naučilo. Imajo izkušnje. Modrost Svetega Duha pa ni toliko povezana z izkušnjami. Je sposobnost, da ne gledamo samo po »človeško«. 

Od kod ta pride? Papež Frančišek pravi, da iz prijateljskega, kar intimnega odnosa z Bogom. Saj veš, ko si z nekom tesno povezan, ko se rad in ko je le mogoče družiš z njim, pa istočasno izgovorita isto besedo ali pa kar prebereš njegove misli. Znano?

»Zaščititi moramo svojega duha in telo« 

Če si z Očetom na »ti« in mu zaupaš, ko deliš z njim svoje misli in doživljanje, lahko na situacije začneš gledati drugače. Morda presenetiš celo samega sebe. Simone Biles, 24-letna ameriška gimnastičarka, ki ne skriva svoje vere, je na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu zaradi težav s psihičnim zdravjem nepričakovano odpovedala večino svojih nastopov. 

Svojo odločitev je pospremila s komentarjem: »Zaščititi moramo svojega duha in telo, namesto da preprosto gremo in storimo to, kar od nas zahteva svet.« Odpovedala se je olimpijskim medaljam, ki so se ji obetale (nekaj jih že ima in še vedno blesti), vedela je, da bo razočarala mnoge. A je zmogla »Božji, Očetov pogled«.

Avtorica prispevka je sestra Jana Rovtar. FOTO: Tatjana Splichal.

Ne gre samo za tako izredne dogodke. Dogaja se vsak dan. Imaš načrt, pa se zgodi nekaj nepredvidenega. Modrost Duha ti pomaga presoditi, kje te Oče bolj potrebuje. Vprašaj ga, ko se znajdeš v situaciji, ki zahteva presojo in odločitev: »Povej mi, kaj lahko storim zate in za tvoje otroke, moje brate in sestre?« 

Ni nujno, da moraš izbrati med dobrim in slabim. Lahko gre za dve dobri priložnosti.

Dvoje je gotovo: če boš k odločitvi povabil Očeta, Sina in Duha, boš mirnejši. Če so oni trije zraven, veš, da ti bodo posodili svoje mišice, da boš storil, kar moraš, čeprav gre za težjo stvar. 

Ali kakor pravi Pridigar (7,19): »Modrost daje modremu več moči, kakor je ima deset mogotcev, ki živijo v mestu.« To zmore Sveti Duh storiti zate in skupaj s tabo. Poskusi. Daj mu priložnost.


Celoten prispevek je bil objavljen v reviji Najst. Spremljajte Najst tudi na Facebooku

Nalaganje
Nazaj na vrh