Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Moj brat leta 1945 ni srečal Grassa,' trdi Georg Ratzinger

Objava: 14. 09. 2011 / 08:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Moj brat leta 1945 ni srečal Grassa,' trdi Georg Ratzinger

Nemški nobelovec je večkrat dejal, da je bil leta 1945 v istem vojnem taborišču kot mladi Joseph Ratzinger.

Papež Benedikt XVI. in prejemnik Nobelove nagrade za literaturo Günter Grass se po navedbah papeževega brata Georga Ratzingerja v mladih letih nista osebno srečala. V knjigi z naslovom 'Moj brat, papež', ki je izšla minuli ponedeljek, sedeminosemdesetletni Georg Ratzinger zanika anekdoto, ki jo je Grass v preteklih letih večkrat predstavil.

Günter Grass je leta 2006 v nekem intervjuju za nemški časnik 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' povedal zgodbo, kako je leta 1945 v nekem vojnem taborišču srečal vrstnika po imenu Joseph, ki je bil 'goreč katoličan' in je 'od časa do časa navajal latinske izreke'. Sedemnajstletnik naj bi postal njegov dober prijatelj, s katerim sta pogosto skupaj kockala.

V svojem avtobiografskem romanu 'Ob lupljenju čebule' Grass o istem letu še zapiše, da je bil njegov prijatelj iz taborišča 'malce zategnjen' in da je želel delati kariero v Cerkvi. Priimka Grass v svojem delu ne omenja, papež pa njegovih zapisov doslej še ni komentiral.

'Morda gre za lepo zgodbo, ki pa ni resnična,' piše Georg Ratzinger. Grass naj bi si vse skupaj 'malce preveč domišljal'. Morda je bil resnično v istem taborišču kot Joseph Ratzinger, v Bad Aiblingu pri Ulmu, 'ampak na drugem koncu ali pa ob drugem času'. Kot se spominja pisatelj, je bilo v omenjenem taborišču okoli deset tisoč internirancev.

Joseph Ratzinger je bil v zadnjih dneh vojne član Wehrmachta, po Hitlerjevi smrti, nekaj dni pred kapitulacijo, pa je dezertiral. Po nalogu ameriške vojske je moral nekaj časa preživeti v taborišču, kjer naj bi pojasnili vsa odprta vprašanja glede vojnih dogodkov. Že 19. junija 1945 je v rokah držal dokumente za odpust. Odpeljali so ga na obrobje Münchna, kjer mu je ustavil mimovozeči tovornjak in ga povsem naključno odpeljal v domači kraj. Po papeževih besedah mu v tistem trenutki 'niti nebeški Jeruzalem ne ni izgledal lepše'.

Benedikt XVI. ima odličen spomin, v svoji knjigi piše Georg Ratzinger. Gotovo bi se še danes dobro spomnil, 'kako je s sojetnikom, ki je želel postati umetnik, kockal in z njim razpravljal o prihodnosti', če bi se stvari resnično zgodile.

Knjiga Georga Ratzingerja je nastala kot sad pogovorov z nemškim avtorjem Michaelom Hesemannom. Osrednja tema knjige so osebni spomini papeževega brata na družinsko življenje Ratzingerjevih.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh