Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mojca Koman: Poleti naj bodo na jedilniku juhe, kompoti in zelenjava

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 23. 06. 2022 / 00:30
Oznake: Zdravje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2022 / 13:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mojca Koman: Poleti naj bodo na jedilniku juhe, kompoti in zelenjava
Hrana naj poleti vsebuje več vode in manj kalorij. FOTO: Krištof Koman

Mojca Koman: Poleti naj bodo na jedilniku juhe, kompoti in zelenjava

V poletnem času, ko so temperature visoke, je naše počutje drugačno. Nanj vpliva tudi hrana, ki jo zaužijemo, zato je na mestu vprašanje, katere jedi so najbolj primerne v poletnih mesecih.

Poleti so za naše telo primerne jedi z več vode, bolj hladne kot tople, z malo kalorijami in vsekakor ne preveč mastne. A tudi tu ni vedno vse enoznačno in povsem enostavno, pravi inženirka živilske tehnologije in prehranska svetovalka Mojca Koman.

»Poleti se veliko potimo in izgubljamo vodo. Kadar je vetrovno, so izgube vode večje, kar jasno in hitro opazimo, če pogledamo na svoj vrt. V vročem, vetrovnem vremenu, je zemlja povsem izsušena, le kako ne bi bili izsušeni tudi mi. Še večje so potrebe po vodi, kadar smo telesno aktivni, ko si poleti privoščimo kak »skok« na hrib, tek ali plavanje. Potrebe po vodi so poleti višje in od povprečnih 2,5 litra vode, ki jo potrebujemo običajno, količina hitro poskoči na štiri, celo šest litrov vode, ki jo moramo nekako spiti, kar ni preveč enostavno. Slej kot prej nam začne klokotati v trebuhu, voda se nam upre, mnogi potem preskočijo na pivo in gazirane pijače, ki bolj malo odžejajo.

V vročem, vetrovnem vremenu, je zemlja povsem izsušena, le kako ne bi bili izsušeni tudi mi.

Zaradi izgube vode s potenjem izgubljamo tudi minerale, zato je povsem na dlani, da zgolj pitje vode ni dovolj. Nekateri v ta namen pijejo pijače z minerali, izotonične pijače, ki jih vsekakor svetujem ob hudem potenju. Ob normalnem pa povsem zadošča, če uživamo hranilno bogato hrano in več vode.

Ko govorimo o jedeh, naj bodo na jedilniku juhe, kompoti, razredčeni sokovi, čaji, vse nekoliko bolj razredčeno in ohlajeno do mlačnega. Zelo mrzlih pijač ne svetujem, priporočam tekočino telesne temperature. Pri nas je navada, da skuham metin čaj, ga ohladim in ga pijemo skozi dan. Meta izjemno hladi organizem, podobno limona, zato jo poleti veliko uporabljam. Radi imamo tudi rabarbarin, jabolčni, višnjev kompot, da si v prehrano dodamo še minerale in vlaknine.

Ananasov kompot. FOTO: Tatjana Splichal

Lani poleti med otroškimi kuharskimi delavnicami je ena deklica omenila, kako mame silimo otroke, da tudi poleti jedo tople juhe. V bistvu smo mame res takšne. Nekako se nam zdi, da je v topli juhici »samo zdravje«. So vlaknine, minerali, ampak z deklico se povsem strinjam, preveč nas ogreje. Bolj kot toplo juho svetujem kak kos mesa ali pečeno ribo, ob tem pa več vrst solat in točno tak jedilnik je takrat deklica sama določila, saj me je zanimalo, kaj bo predlagala. Poletna sladica je lahko nekoliko bolj tekoča in hladna, z veliko sadja. Spomnim se, da smo takrat jedli hladen sadni frape s piškotom.

Veliko mineralov je v vseh lupinah sadja in zelenjave, ki naj je bo v poletnih vročih dneh več.

Še vedno pa govorimo o manj kalorični hrani, ki je izjemno hranilno gosta. Minerale izgubljamo s potenjem in te najlaže nadomestimo s hranilno bogato hrano. Marsikdo misli, da s klobaso zadosti potrebam po mineralih, a žal z njo bolj ali manj poteši le potrebe po soli, torej po natriju. Veliko mineralov je v vseh lupinah sadja in zelenjave, ki naj je bo v poletnih vročih dneh več. Ko govorimo o soli, naj bo morska nerafinirana, kjer ni le natrijev klorid, ampak pestra zbirka mineralov, še tistih v sledovih. Pojejte več rib. Najbolje s kostmi vred, pa dobite krepko dozo res zanimivih mineralov. Pri nas ocvremo sardele in naučili smo se jih pojesti z repom vred.

FOTO: Krištof Koman

Vem, da vas zanima, kaj točno naj jemo poleti. Na primer, poleti se razveselim zloženke iz jajčevca in paradižnika, kakšne zelenjavne musake, raznih zelenjavnih pit, predvsem rib in številnih solat. Svetujem, da ves obrok gradite na sezonski zelenjavi, to okrepite z beljakovinami (meso, mleko, mlečni izdelki, stročnice, ribe, jajca) in šele nato dodate ogljikove hidrate. To je najbrž za marsikoga povsem nasprotno od običajnega, ko začnemo z zrezkom, potem pa iščemo močnato prilogo in nazadnje dodamo solato, ki je nek »nebodigratreba« dodatek.

Moj zadnji nasvet za poletje pa je, da smo pozorni na količino sadja, ki ga pojemo, in predvsem na količino sladoleda in piva, ki ga popijemo. Vse omenjeno je pravzaprav zelo kalorično. Da se ne boste jeseni čudili, od kod je kilogram več.«

Nalaganje
Nazaj na vrh