Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moldavija gosti največ ukrajinskih beguncev na prebivalca

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 13. 07. 2022 / 10:17
Oznake: Cerkev, Svet, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2022 / 10:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moldavija gosti največ ukrajinskih beguncev na prebivalca
Delegacija Caritas Europa v Moldaviji. FOTO: Twitter Caritas Europa

Moldavija gosti največ ukrajinskih beguncev na prebivalca

Delegacija pod vodstvom predsednika Caritas Europa, avstrijskega škofa Michaela Landaua, je v teh dneh na obisku v Moldaviji. Z obiskom želijo izraziti solidarnost s to vzhodnoevropsko državo, kamor se še vedno steka na tisoče ukrajinskih beguncev.

Delegacija Caritas Europa je na štiridnevnem solidarnostnem obisku v Moldaviji, ki trenutno gosti več kot 83.000 beguncev iz Ukrajine. Ta najrevnejša država v Evropi, v kateri živi približno 2,5 milijona ljudi, gosti več beguncev iz Ukrajine na prebivalca kot katera koli druga država.

Predsednik Caritas Europa Michael Landau. FOTO: Tatjana Splichal

Landau: Moldavija potrebuje večjo podporo EU

»Izraziti želimo svojo solidarnost z Moldavijo, ki jo je vojna v Ukrajini močno prizadela. Glede na velikost in gospodarstvo države je bil ta vpliv nesorazmeren. Moldavija potrebuje večjo podporo EU,« je dejal Landau, ki vodi delegacijo skupaj z direktorico za mednarodno sodelovanje in humanitarno pomoč Silvio Sinibaldi.

Delo moldavske Karitas

Lokalna manjšinska katoliška cerkev je bila od začetka konflikta v prvi vrsti humanitarne pomoči, ki je v sodelovanju z državnimi oblastmi, mednarodnimi organizacijami, nevladnimi organizacijami in številnimi prostovoljci iz vseh družbenih slojev, poroča spletni portal Vatican News.

V Moldaviji je trenutno več kot 83.000 ukrajinskih beguncev.

V tem času je Caritas Moldavija pomagala več kot 100.000 ljudem z zatočiščem, hrano, denarjem in psihološko podporo. Beguncem zagotavljajo vsaj en topel obrok v osmih različnih nacionalnih begunskih centrih.

Delegacija bo obisk zaključila v četrtek

V torek, 12. julija, je delegacija Caritas Europe obiskala več projektov v glavnem mestu Kišinjev in na meji z Ukrajino, kjer Caritas Moldavija nudi podporo otrokom iz ranljivih okolij.

Danes je predviden obisk denarni center moldavske Karitas v Moldexpu, prek katerega od marca 2022 prejema finančno pomoč več kot 60.000 beguncev. Obiskala bo tudi begunski center Fides v Kišinjevu, ki je bil vzpostavljen ob začetku vojne in ki vsak dan sprejme povprečno 110 beguncev iz Ukrajine. V tem centru gostje prejmejo namestitev, prehrano ter čustveno, pravno in zdravstveno podporo.

Obisk bodo zaključili v četrtek, 14. julija z odprtjem novega begunskega centra v Kišinjevu.

Nalaganje
Nazaj na vrh