Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Molim za mir v Sveti deželi!'

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 07. 05. 2009 / 07:04
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Molim za mir v Sveti deželi!'

Papež o svojem potovanju v Sveto deželo, kateheza o velikem teologu sv. Janezu Damaščanu

Sveti oče Benedikt XVI. je na včerajšnji splošni avdienci posebej pozdravil vse palestinske, izraelske in jordanske vernike ter dejal, da snidenje z njimi že nestrpno pričakuje, prav tako pa je prebivalcem Svete dežele zagotovil svoje molitve za mir. Papež je pred trideset tisoč glavo množico vernikov, ki se je zbrala na Trgu svetega Petra, dva dni pred svojim apostolskim potovanjem v Sveto deželo tamkajšnje katoličane povabil, naj se mu pridružijo v molitvi, da bi ta sedemdnevni obisk obrodil bogate sadove za duhovno in državljansko življenje.

Sveti oče je ponovno pojasnil, da se v Sveto deželo odpravlja kot romar miru. Osrednji namen njegovega potovanja je, kot je dejal, obiskati svete kraje, kjer je živel, trpel, umrl in vstal od mrtvih Jezus Kristus, ter moliti za dar miru in edinosti v družinah tamkajšnjih prebivalcev. Vernike na Trgu sv. Petra je povabil, da se mu pridružijo v molitvi, da bi ta obisk obrodil veliko sadov za duhovno in državljansko življenje vseh, ki živijo na območju Svete dežele.

Papež je sicer vernikom spregovoril o velikem teologu sv. Janezu Damaščanu, vodilni figuri bizantinske teologije. Ta svetnik, ki je bil rojen leta 676, je bil eden izmed prvih, ki je ločeval med javnim in zasebnim krščanskim bogočastjem. Pri prvem se je mogoče obračati le na Boga, zelo duhovno, pri drugem, zasebnem, pa je mogoče uporabiti tudi kakšno podobo in z njeno pomočjo častiti tistega, ki ga upodablja. Kot je pojasnil papež, je sveti Janez Damaščan v svojih homilijah večkrat poudarjal, da sam ne časti predmeta, pač pa stvarnika tega predmeta, Benedikt XVI. pa je ob tem spomnil, da so tudi evangelij, križ in oltar zgolj materija, ki pa so z utelešenjem Boga dobili novo vrednost.

Les križa, knjiga Evangelijev in daritveni oltar – vse to je Bog uporabil, da bi lahko uresničil naše odrešenje, je pojasnil papež in dodal, da ti predmeti sedaj služijo kot znamenje in zakrament vernikovega srečanja z Bogom. Ko prejemamo zakramente in častimo svete podobe, če to storimo v veri in s pomočjo Svetega Duha, potem ti predmeti postanejo sredstva usmiljenja, je še dejal sveti oče.

Včerajšnje splošne avdience so se poleg številnih italijanskih vernikov, med njimi so bile tudi sestre klarise misijonarke Najsvetejšega, ki so te dni zbrane ne generalnem kapitlju, udeležili romarji in turisti s celega sveta.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh