Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Molitev in glasba prepovedani

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 01. 2023 / 08:12
Oznake: Cerkev, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2023 / 08:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Molitev in glasba prepovedani
V Maliju v začetku letošnjega leta beležijo neusmiljeno preganjanje krščanskih skupnosti. FOTO: Vatican Media

Molitev in glasba prepovedani

V zahodnoafriški državi Mali v začetku letošnjega leta beležijo neusmiljeno preganjanje krščanskih skupnosti: razmere v Douni, ki je pod nadzorom džihadistov, so po besedah tamkajšnjega škofa Jeana Baptista Tiama malodane nevzdržne.

»V cerkvah je zdaj že prepovedano zvoniti, igrati na kakršna koli glasbila in celo moliti,« je po navedbah spletnega portala Vatican News povedal škof Moptija v osrednjem Maliju. »Še bolj zaskrbljujoče je, da džihadisti od kristjanov zahtevajo, naj prakticirajo muslimansko vero,« je dejal škof Tiama in dodal: »Še naprej molimo za naše brate in upamo, da bodo prizadevanja za posredovanje uspešna. Naš cilj je, da bi verniki na svojem območju še naprej živeli v miru.«

Islamski skrajneži napadajo vojake, pripadnike ZN in civiliste ter ugrabljajo tujce in prebivalce Malija, ki so obtoženi sodelovanja z oblastmi.

Velik del države v rokah džihadistov

Velik del Malija je trenutno pod vplivom oboroženih islamskih skrajnežev, med katerimi je tudi skupina v podporo islamu in muslimanom (Gsim). Ta je odgovorna za napade na vojake, pripadnike Združenih narodov in civiliste ter ugrabitve tujcev in prebivalcev Malija, ki so obtoženi sodelovanja z oblastmi.

Krščanska skupnost Douna je eden od krajev, kjer se poskušata uveljaviti mreži Al Kaida in Daesh. V pokrajini Mopti je bilo nedavno v spopadih z džihadisti ubitih štirinajst malijskih vojakov, enajst pa ranjenih. Malijska vojska trdi, da je uničila »31 teroristov«.

Deset let po francoskem posredovanju je Mali še vedno izjemno nestabilna država.

Politika ne obvladuje razmer

Deset let po francoskem posredovanju je Mali še vedno izjemno nestabilna država. Zdi se, da predsednik prevratniške vlade, polkovnik Assimi Goita, ne obvladuje krize. V zadnjem času se je na tem območju razširil val islamskega skrajništva. Po sahelskih državah Mali, Niger in Burkina Faso so zdaj na muhi tudi obalne države, kot so Togo, Benin in Slonokoščena obala.

Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh