Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Monumentalni Kristusov kip v Vladivostoku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 08. 2015 / 08:47
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Monumentalni Kristusov kip v Vladivostoku

Umetnino je leta 2013 ustvaril gruzijsko-ruski kipar Zurab Tsereteli; s 83 metri višine sodi med najvišje Kristusove kipe na svetu.

V Vladivostoku bodo v kratkem postavili monumentalni kip Kristusa gruzijsko-ruskega kiparja Zuraba Tseretelija. Tsereteli, od leta 1997 predsednik Ruske akademije umetnosti, je kip ustvaril že leta 2013 v St. Petersburgu. Visok je 33 metrov, kar naj bi upodabljalo Jezusovih 33 let, postavljen pa je na 50 metrov visokem podstavku in sodi med najvišje Kristusove kipe na svetu: za tri metre je višji od tistega v Riu de Janeiru, če upoštevamo podstavek, pa presega celo dosedanja »prvaka« iz poljskega mesta Swiebodzin (36 metrov) in iz bolivijskega mesta Cochabamba (34 metrov).

Sprva je bilo mišljeno, da bo kip stal v Gruziji, na enem izmed vrhov v Kavkazu, umetnik Tsereteli pa si je prizadeval za razstavni prostor v Ruski federaciji. V Vladivostoku bo kip postavljen na podstavek v obliki ruske pravoslavne cerkve. Ruska pravoslavna metropolija Vladivostok po navedbah ustanove Pro Oriente podpira projekt, ki ga v pristaniškem mestu ob Tihem oceanu vidijo tudi kot znamenje vnovične oživitve ruskega daljnega vzhoda.

Zurab Tsereteli, ki zaradi svojih povezav z nekdanjim komunističnim režimom v Rusiji velja za malce spornega umetnika, je od političnega »preobrata« ustvaril več mogočnih verskih umetnin. Leta 2006 je za bretonsko mesto Ploermel izdelal več kot tri metre visok kip papeža Janeza Pavla II. Še ena upodobitev poljskega papeža iz rok Tseretelija kot »rusko darilo poljski skupnosti v Parizu« od leta 2014 stoji v francoski prestolnici, nedaleč stran od notredamske stolnice. Umetnik je tedaj dejal, da podoba Janeza Pavla II. zanj predstavlja »tragično in nasprotujočo si zgodovino 20. stoletja«. V grškem mestu Veria gruzijsko-ruski umetnik od leta 2009 ustvarja velikanski kip apostola Pavla.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Nalaganje
Nazaj na vrh