Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Moškega in žensko je ustvaril«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 04. 2015 / 10:52
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Moškega in žensko je ustvaril«

»Moškega in žensko je ustvaril«

Papež je med današnjo splošno avdienco spregovoril o teoriji spola.

»Bog je rekel: Naredimo človeka po svoji podobi, kot svojo podobnost! Gospoduje naj ribam morja in pticam neba, živini in vsej zemlji ter vsej laznini, ki se plazi po zemlji! Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril.« (1 Mz 1, 26-27).



Razlike in medsebojno dopolnjevanje moškega in ženske so bile v središču kateheze papeža Frančiška med današnjo splošno avdienco. Isti tematiki bo posvečen tudi nagovor prihodnji teden.

K Božji podobi človeka sodi tudi razlika med spoloma. Kot moški in ženska, pa tudi kot par oba spola predstavljata podobo Boga Očeta. Brez izkušnje obeh strani, moške in ženske, človek ne more skladno odrasti in ne zmore prav razumeti, kaj pomeni biti moški in biti ženska.

Papež je poudaril, kako sodobna kultura odpira nove možnosti za poglobljeno razumevanje teh razlik, obenem pa prinaša tudi dvom. Frančišek je zastavil vprašanje, »ali ni teorija spola pogosto izraz frustracij in odpovedi in želi razlike med spoloma odpraviti zato, ker se z njimi ni sposobna soočiti«.

Odprava razlik, opozarja papež, »pa ni rešitev, temveč težava«. Bog je zvezi med moškim in žensko zaupal zemljo. Če bo ta zveza razpadla, bodo posledice nepredstavljive.

Dve točki sta po papeževem mnenju najpomembnejši. Najprej je potrebno še veliko več storiti za ženske, da bodo močnejše v soočanju z nasprotji moških. Pri tem nam pot kaže Kristusov odnos do žensk, ki mora biti biti ustvarjalen in drzen. Doslej stvari, ki nam jih lahko podeli »ženski genij«, še nismo doumeli v polnosti: »to, kar nam in vsej družbi lahko podari ženska, ki vse opazuje z drugačnimi očmi, ki dopolnjuje razmišljanje moškega«.

Poleg tega pa moramo nujno razmisliti o povezavi med trenutno vsesplošno krizo zaupanja v Boga in krizo zveze med moškim in žensko. Izguba zaupanja v Boga »ustvarja spore in razdore med moškim in žensko«. Zato je izredno pomembno, da znova odkrijemo lepoto stvarjenjskega načrta, ki ustvarjenost po Božji podobi vpisuje tudi v zvezo med moškim in žensko.

Vir: kath.net
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh