Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarh bo avgusta prihodnje leto obiskal Poljsko

Objava: 30. 11. 2011 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Moskovski patriarh bo avgusta prihodnje leto obiskal Poljsko

Komisija za pravoslavno-katoliški dialog pripravlja rusko-poljski spravni dokument, skupno stališče zaenkrat še ni doseženo.

Poglavar ruske pravoslavne Cerkve, moskovski patriarh Kiril I., bo prvič, odkar je bil imenovan na ta položaj, obiskal pretežno katoliško deželo. Kiril I. bo med 16. in 19. avgustom prihodnje leto namreč obiskal Poljsko, so minuli konec tedna sporočili tiskovni predstavniki poljske avtokefalne pravoslavne Cerkve v Varšavi. Na njihovo povabilo se bo moskovski patriarh v mestu Grabarka na severovzhodu Poljske udeležil slovesnega bogoslužja na praznik Jezusove spremenitve, ki velja za najpomembnejši romarski praznik poljskih pravoslavnih vernikov. Ostale postaje obiska moskovskega patriarha zaenkrat še niso bile imenovane.

Kiril I. je februarja 2009, potem ko je prevzel mesto moskovskega patriarha, napovedal obisk vseh avtokefalnih pravoslavnih Cerkva in sicer po njihovem zgodovinskem zaporedju. Kot menijo opazovalci, napovedan obisk Poljske pomeni okrepitev pritiska na dialoško komisijo ruske pravoslavne in poljske katoliške Cerkve za pripravo dokumenta o spravi obeh dežel. Leta 2010 je vodja urada za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion, dejal, da bi bil podpis takšnega dokumenta izvrstna priložnost za obisk Poljske.

Od začetka leta 2010 dialoška komisija obeh Cerkva pod vodstvom metropolita Hilariona in upokojenega katoliškega nadškofa iz Gniezna, Henryka Muszynskega, pripravlja omenjeni dokument. Komisija skupnega stališča zaenkrat še ni dosegla.

Odnosi med Poljsko in Rusijo so še danes obremenjeni med drugim zaradi vloge Sovjetske zveze ob začetku druge svetovne vojne in zaradi poboja poljskih vojnih ujetnikov. Moskva pa po drugi strani Varšavo krivi za smrt tisočev sovjetskih vojnih ujetnikov med poljsko-sovjetsko vojno v začetku dvajsetih let minulega stoletja.

Poljska je na seznamu pravoslavnih Cerkva glede na zgodovinsko zaporedje na dvanajstem mestu. Prve tri Cerkve v Carigradu, Aleksandriji in Antiohiji je Kiril I. že obiskal. Poljsko je obiskal leta 2004, takrat še kot vodja urada za zunanje zadeve ruske pravoslavne Cerkve.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh