Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarh Kiril I. bo obiskal Japonsko

Objava: 05. 09. 2012 / 07:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Moskovski patriarh Kiril I. bo obiskal Japonsko

To azijsko otoško državo bo obiskal ob stoti obletnici smrti ustanovitelja japonske pravoslavne Cerkve, svetega nadškofa Nikolaja.

Moskovski patriarh Kiril I. bo med 14. in 18. septembrom letos obiskal Japonsko. Kot je sporočila človekoljubna organizacija Pro Oriente, bo to azijsko otoško državo obiskal ob stoti obletnici smrti ustanovitelja japonske pravoslavne Cerkve, svetega nadškofa Nikolaja. Število pravoslavnih vernikov na Japonskem danes ocenjujejo na okoli petdeset tisoč, med seboj pa so povezani v treh škofijah (eparhijah).

Patriarh Kiril I. bo v Tokiu gost trenutnega metropolita na Japonskem, nadškofa Daniela (Ikua Nashire). Po obisku Japonske bo moskovski patriarh odpotoval še v rusko tihooceansko prestolnico Vladivostok.

Nadškof Nikolaj (z rojstnim imenom Ivan Kasatkin) je bil rojen leta 1836 v Rusiji. Leta 1861 je kot duhovnik prišel na ruski konzulat v mestu Hakodate na japonskem otoku Hokaido. Z izrednim občutkom je Kasatkinu uspelo številne Japonce navdušiti nad pravoslavnim krščanstvom. Leta 1880 je prejel škofovsko posvečenje, leta 1907 pa je bil imenovan za ‘nadškofa Tokia in celotne Japonske’.

V okviru svoje misijonarske dejavnosti je sveti Nikolaj ustanovil v Tokiu med drugim pravoslavno semenišče in knjižnico, po vsej deželi pa ljudske osnovne šole, domove za ostarele in druge človekoljubne ustanove.

Kot vse ostale krščanske Cerkve je tudi pravoslavna Cerkev na Japonskem v zadnjih stotih letih rasla počasi. V obdobju vojaške nadvlade in vojn (najprej druga japonsko-kitajska vojna od leta 1937, nato druga svetovna vojna) je bila tamkajšnja pravoslavna Cerkev pod budnim nadzorom japonske tajne policije Kempetai. Šele po koncu druge svetovne vojne se je lahko ponovno svobodno razvijala.

Leta 1970 je bil nadškof Nikolaj razglašen za svetnika, obenem pa je Moskovski patriarhat pravoslavni Cerkvi na Japonskem zagotovil avtonomijo. Leta 2005 je bil v Tokiu v bližini vstajenjske stolnice ustanovljen prvi pravoslavni moški samostan na Japonskem.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh