Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarh Kiril I. jutri obhaja 70 let

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 11. 2016 / 10:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Moskovski patriarh Kiril I. jutri obhaja 70 let

Dolgoletni »zunanji minister« je od februarja 2009 na čelu največje pravoslavne narodne Cerkve.

Moskovski patriarh Kiril I. jutri, v nedeljo, 20. novembra, obhaja 70. rojstni dan. Voditelj ruske pravoslavne Cerkve bo osebni praznik med drugim obhajal s slovesnim bogoslužjem, pri katerem pričakujejo številne visoke goste.



Kiril I., dolgoletni vodja oddelka za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu, največjo pravoslavno narodno Cerkev vodi od februarja 2009. S 508 od 677 veljavnih glasov je takrat prevzel položaj, ki ga je kot upravitelj opravljal metropolit Kliment. Cerkveni voditelj se lahko pohvali z vrsto uspehov, predvsem na področju vračanja cerkvenega premoženja ruski pravoslavni Cerkvi, ki je bilo v času Sovjetske zveze skoraj v celoti nacionalizirano. V ruske šole je leta 2012 uvedel verouk, letos pa se je srečal tudi s papežem Frančiškom.

16. patriarh ruske pravoslavne Cerkve izhaja iz duhovniške družine iz Sankt Petersburga in je bil eden najožjih sodelavcev svojega decembra 2008 preminulega predhodnika Aleksija II. Ves čas njegovega vodenja (1990-2008)je bil Kiril vodja urada za zunanje zadeve pri patriarhatu, pristojen za ekumenske odnose. Na tem položaju se je večkrat srečal s papežem Benediktom XVI., nazadnje decembra 2007 v Vatikanu. Kot patriarh je večkrat poudaril potrebo po tesnejšem sodelovanju s katoliško Cerkvijo v boju proti vse hitreje napredujoči sekularizaciji Evrope. Z izvolitvijo Frančiška se je odnos z Rimom še poglobil in oba voditelja sta se v letošnjem februarju srečala na Kubi.

Kiril I. se je rodil 20. novembra 1946 kot Vladimir Mihajlovič Gundjajev. Njegov oče je bil duhovnik, mati pa učiteljica nemščine v takratnem Leningradu, danes Sankt Petersburgu. Kot dijak je od leta 1962 do 1965 delal kot kartograf za geološke odprave. Kot njegov starejši brat, danes profesor teologije, je v rojstnem mestu zaključil študij teologije. Leta 1969, v starosti 22 let, je izrekel meniške zaobljube in prejel ime Kiril.

Nato je bil imenovan za tajnika leningrajskega metropolita Nikodima, nekdaj najpomembnejšega pobudnika ekumenskega odpiranja ruske pravoslavne Cerkve. Leta 1971 je Moskovski patriarhat Kirila določil za svojega predstavnika pri Ekumenskem svetu Cerkva v Ženevi. Po vrnitvi v Leningrad leta 1974 je tam deset let vodil bogoslovno semenišče in teološko akademijo. Leta 1976 je prejel škofovsko posvečenje. !984 je bil imenovan za nadškofa v Smolensku na zahodu Rusije, 1988 pa še Kaliningrada. Od leta 1989 je vodil urad za zunanje zadeve. Patriarh Aleksij II. mu je leta 1991 podelil naziv metropolita.

Kot patriarh največje pravoslavne narodne Cerkve je Kiril izredno samozavesten človek. Nenehno si prizadeva za vpliv svoje Cerkve na rusko politiko in družbo. Izvrstni odnosi s predsednikom Putinom in premierjem Dmitrijem Medvedjevim so se mu že davno obrestovali. Kiril se izogiba javne kritike najvplivnejših politikov v državi, čeprav ta doslej ni upoštevala spodbud za poostritev izredno liberalne zakonodaje o splavu.

Za mnoge Ruse Kiril še danes stoji v senci svojega predhodnika Aleksija. V anketah ga le okoli 5 % državljanov uvršča med narodno elito. Kirilovemu slovesu ob tem škodi njegovo nagnjenje k razkošju, saj naj bi nosil 30.000 evrov vredno uro znamke Breguet ter vozil Cadillaca in Mercedesa razreda S. Ko so se kritiki na neki cerkveni spletni strani obregnili ob dragoceno uro na Kirilovem zapestju, so jo upravitelji strani hitro odstranili.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh