Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarh na zgodovinskem obisku na Kitajskem

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 13. 05. 2013 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Moskovski patriarh na zgodovinskem obisku na Kitajskem

Gre za prvi obisk kakega ruskega cerkvenega poglavarja v tej deželi.

Poglavar ruske pravoslavne Cerkve, patriarh Kiril I., je minuli petek pripotoval na šestdnevni obisk na Kitajsko, ki ga označujejo kot zgodovinski dogodek. Kot je poročala nemška katoliška agencija KNA, je Kirila na pekinškem letališču sprejel namestnik vodje kitajskega vladnega urada za verske zadeve. Ruski cerkveni poglavar naj bi se po navedbah patriarhata v času obiska sestal s političnim vodstvom države ter obiskal mesti Šanghaj in Harbin. Gre za prvi obisk kakega ruskega cerkvenega poglavarja v tej deželi.

Kiril I. se je s potovanjem na Kitajsko odzval vabilu tamkajšnjih oblasti. Po ocenah naj bi okoli 15.000 izmed 1,3 milijarde prebivalcev te dežele pripadalo pravoslavni Cerkvi.

Ruska pravoslavna Cerkev Kitajsko šteje za svoje kanonsko ozemlje. Prvi pravoslavni duhovnik je po navedbah Moskovskega patriarhata sosednjo deželo obiskal leta 1685. Sredi 20. stoletja se je število pravoslavnih kristjanov na Kitajskem povečalo na 20.000. Imeli so svojega škofa, dva samostana in bogoslovno semenišče. Po kulturni revoluciji so pravoslavno Cerkev sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja ukinili.

Danes na Kitajskem živi okoli šest pravoslavnih cerkvenih skupnosti, ena izmed njih je na ozemlju ruskega veleposlaništva v Pekingu. Vodja urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion, je juinija lani prvič po okoli petdesetih letih obhajal bogoslužje v pravoslavni cerkvi v kitajskem mestu Harbin.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh