Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarh si še ne želi srečanja s papežem

Objava: 30. 11. 2009 / 09:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Moskovski patriarh si še ne želi srečanja s papežem

V četrtek pa se s svetim očetom sestane ruski predsednik Medvedjev

Moskovski patriarh Kiril I. se je s papežem Benediktom XVI. pripravljen srečati šele takrat, ko bodo rešene ‘težave, ki še vedno obstajajo med obema Cerkvama’. Na prvem mestu je Kiril I. omenil odnos grško-katoliške Cerkve v Ukrajini do moskovskega patriarhata.

Rusko pravoslavno cerkveno vodstvo srečanja med patriarhom in papežem ni povsem izključilo, vendar je po njihovem mnenju tovrstno srečanje potrebno ‘primerno pripraviti’, je dejal Kiril I. v pogovoru za italijansko revijo ‘Panorama’. Patriarh je poudaril strinjanje obeh Cerkva v boju proti ‘ideologiji potrošniškega mišljenja in odklanjanja krščanskih moralnih vrednot v sodobni družbi’, obenem pa izpostavil, da pri tem ‘ne smemo spregledati težav, ki so še vedno prisotne v zvezi med katoliško in pravoslavno Cerkvijo’.

Kiril I. je v pogovoru nakazal, da bi do prvega srečanja med papežem in patriarhom lahko prišlo na nevtralnem ozemlju. Kot je dejal, bi ‘raje napovedal možnost srečanja moskovskega patriarha in rimskega papeža kot pa obisk Benedikta XVI. v Moskvi’.

Prvič pa bo na uradni obisk k papežu v Vatikan v četrtek pripotoval ruski predsednik Dimitrij Medvedjev. Kot so sporočili iz Kremlja, gre za ‘kratki delovni obisk’, možnih tem pogovorov pa za enkrat še niso sporočili. Medvedjev v Rim prihaja na povabilo italijanskega premiera Silvia Berlusconija.

Ruski predsednik je junija potrdil vzpostavitev polnega diplomatskega odnosa med Rusijo in Svetim sedežem in izmenjavo veleposlanikov. Do tedaj Ruske federacije in Svetega sedeža v Moskvi in Rimu niso zastopali veleposlaniki, pač pa odpravniki poslov.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh