Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarhat poudarja svoje pogoje za srečanje s papežem

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 20. 03. 2013 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Moskovski patriarhat poudarja svoje pogoje za srečanje s papežem

Srečanje je sicer mogoče, čas in kraj pa sta odvisna od tega, kako hitro bodo rešeni spori iz 80. in 90. let prejšnjega stoletja.

Vodja urada za zunanje zadeve pri ruski pravoslavni Cerkvi, metropolit Hilarion, je po izvolitvi novega papeža malce poteptal upe na skorajšnje srečanje med papežem Frančiškom in moskovskim patriarhom Kirilom I. “Po mojem mnenju je takšno srečanje sicer mogoče, toda čas in kraj sta odvisna od tega, kako hitro bodo rešeni spori iz 80. in 90. let prejšnjega stoletja”, je po navedbah nemške katoliške agencije za ruske medije povedal Hilarion. Spori so postavili visoke ovire na poti pravoslavno-katoliškega dialoga.

Metropolit je obenem poudaril, da je novoizvoljeni papež, nekdanji argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio, večkrat poudaril svojo ‘duhovno naklonjenost pravoslavni Cerkvi in svojo željo po tesnejših stikih z njo’. Ruska pravoslavna Cerkev upa, da bosta obe Cerkvi svoje odnose še naprej gradili ‘kot zaveznici’.

Glavni tajnik katoliške Ruske škofovske konference, Igor Kowalewski, je po navedbah ruske agencije Interfax izjavil, da je še prezgodaj govoriti o morebitnem obisku papeža Frančiška v Rusiji. Katoliška Cerkev v veliki deželi je zelo majhna in premore le štiri škofe. Do srečanja med papežem in moskovskim patriarhom bi najverjetneje prišlo kje drugje, ne v Rimu ali v ruski prestolnici.

Temeljna ovira za zgodovinsko srečanje poglavarjev ruske pravoslavne in katoliške Cerkve je po večkratnih navedbah Moskovskega patriarhata spor glede sakralnih objektov v Zahodni Ukrajini. Ruska pravoslavna Cerkev z Rimom združeni grški katoliški Cerkvi očita, da si je v začetku 90. let prejšnjega stoletja, potem ko je ponovno dobila dovoljenje za delovanje, na silo prisvojila več sto tamkajšnjih svetišč. Uniati to ostro zavračajo; po lastnih navedbah so dobili le vrnjena svetišča, ki so jim bila odvzeta leta 1946 po prisilni združitvi s pravoslavno Cerkvijo.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh