Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovsko pravoslavje obsoja nasilje proti istospolno usmerjenim

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 01. 02. 2013 / 10:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Moskovsko pravoslavje obsoja nasilje proti istospolno usmerjenim

Načrtovani zakon za prepoved 'istospolno usmerjene propagande': Milano 'zamrznilo' pobratenje s St. Petersburgom.

Ruska pravoslavna Cerkev je obsodila izgrede proti istospolnim protestnikom v Moskvi. Vodja sinodalnega oddelka za družbene odnose, višji duhovnik Vsevolod Čaplin, je za ruske medije izjavil: »Nikoli ne smemo udariti prvi.« Pred tednom dni je samooklicana skupina 'pravoslavnih aktivistov' pred zgradbo ruskega parlamenta istospolno usmerjene moške in ženske, ki so se iz protesta proti načrtovanemu zakonu za prepoved 'istospolno usmerjene propagande' v javnosti poljubljali, udeležence protesta pretepla in obmetavala z jajci.

Čaplin je kritično ocenil tudi domnevo, ki naj bi jo širili po spletnih straneh, kako pravoslavna Cerkev uči, naj istospolno usmerjene zatirajo in zaničujejo. Profesor na moskovski Akademiji za duhovnike, naddiakon Andrej
Kurajev, je za medije pojasnil: »Vsak duhovnik, ki se s takšno izjavo strinja, se mora umakniti s svojega položaja.« Cerkveno pravo prepoveduje sleherno uporabo nasilja proti grešnikom in nevernikom, prav tako tudi nagovarjanje k nasilju.

V Milanu je mestna vlada zaradi zakona o prepovedi 'istospolno usmerjene propagande', ki je bil v nekaterih predelih Rusije že sprejet, 'zamrznila' pobratenje s St. Petersburgom, saj v tem pristaniškem mestu zakon že izvajajo.

Ruski parlament je pred tednom dni v prvem branju le z enim glasom proti podprl zakonski osnutek proti 'istospolno usmerjeni propagandi'. Osnutek prepoveduje javno izražanje istospolne usmerjenosti zaradi zaščite mladoletnih oseb, za kršitev zakona pa je predvidena kazen v višini 125 evrov za posameznike, do 1250 evrov za pravne osebe in do 12.400 evrov za prireditelje dogodkov za istospolno usmerjene.
Med razpravo pa je več poslancev izrazilo željo, da bi istospolno propagando natančneje definirali. Do maja letos bo parlament zbiral stališča za ponoven zakonski osnutek, ki ga bo nato preverila ustrezna delovna skupina.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh