Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Motoristi znova na cestah

Za vas piše:
STA
Objava: 03. 04. 2018 / 07:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2018 / 08:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Motoristi znova na cestah

V Mirni Peči je bil na velikonočni ponedeljek, 2. aprila, 20. vseslovenski blagoslov motorjev in motoristov.
V Mirni Peči na Dolenjskem so na velikonočni ponedeljek, 2. aprila, pripravili 20. tradicionalno vseslovensko srečanje motoristov z blagoslovom motorjev.

Po besedah predstavnika Motokluba Trebnje Leopolda Pungerčarja in predsednika Zveze motoklubov Slovenije so osrednji del srečanja z blagoslovom motorjev začeli s pozdravnimi govori in kulturno-zabavnim sporedom po praznični maši. Slavnostni govornik je bil predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Na prireditvi pred mirnopeško cerkvijo so se spomnili pokojnega mirnopeškega rojaka Lojzeta Slaka in začrtali novo motoristično sezono.

Na fotografiji motorist in radijski napovedovalec Jure Sešek in Melita Košir, urednica Mavrice. Foto: Tatjana Splichal

Kot je poudaril Pungerčar, namen mirnopeškega srečanja ni samo sestajanje motoristov, temveč želijo z njim javnost in motoriste na začetku motoristične sezone opozoriti na prometno varnost, ki je - kljub temu, da se z vsakim letom krepi - še vedno nezadostna.

Motoristi so slabše opazni

Prav tako pa k varni vožnji s preventivno akcijo Motorist poziva k preudarni vožnji Agencija za varnost prometa. Akcija bo trajala do 8. aprila, njen namen pa je opozoriti motoriste, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti in ne podcenjujejo voznih razmer, vse ostale udeležence v prometu pa na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti, so sporočili z agencije.

Motoristi že tako spadajo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu, ob teh naraščajočih številkah pa se povečuje tudi njihova ogroženost, so izpostavili na agenciji. Motoristi so slabše vidni in opazni, kot avtomobili, pogosto vozijo prehitro, največkrat so oblečeni v temna oblačila in jih drugi vozniki težje opazijo.

Obvezna uporaba zaščitne opreme

Zato agencija še posebej opozarja na previdnost in ponovno prisotnost voznikov enoslednih motornih vozil, motoriste in mopediste pa poziva k uporabi zaščitne opreme in čelade ter k prilagojeni hitrosti vožnje in razmeram na cesti, oziroma upoštevanju omejitev hitrosti.

Pri tem naj nosijo svetla odsevna oblačila in imajo vedno prižgane luči, ker pa je spomladi asfaltna površina hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, vozišča so še polna udarnih jam in peska od zimskega posipa, je priporočljivo pred daljšo vožnjo osvežiti spomin s krajšo kondicijsko vožnjo, svetujejo na agenciji.

Opozarjali bodo tudi ostale udeležence v prometu, da naj pozorno spremljajo promet, tako v vzvratnih, kot tudi stranskih ogledalih, predvsem pa voznike avtomobilov, da preverijo t. i. mrtvi kot, saj so motoristi zaradi ozke silhuete slabše vidni in se lahko v ogledalih hitro "izmuznejo". Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista oddaljenega 30 metrov.

V okviru akcije bodo številna brezplačna preventivna srečanja za motoriste z izobraževalno vsebino in s poudarkom na pridobivanju praktičnega znanja. Delavnice bodo razširili tudi na mopediste in skuteriste, katerim bomo namenili ločen prostor ter vsebino.

V letu 2017 se je na slovenskih cestah zgodilo 1094 prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil, to je 20 odstotkov več kot v letu 2016. Od tega je bilo 29 smrtnih žrtev, 25 motoristov in štirje mopedisti, kar je 21 odstotkov več kot v letu prej. Med huje poškodovanimi se je delež povečal za 16 odstotkov (s 176 na 204), število lažje telesno poškodovanih pa za 19 odstotkov (s 520 na 618). Najbolj izpostavljena starostna kategorija v preteklem letu so bili vozniki med 45 in 54 leti.

V času akcije bo agencija sodelovala tudi s policijo, ki bo izvajala poostren nadzor in tudi ustrezno ukrepala proti motoristom in mopedistom, ki so večkratni kršitelji cestno prometnih predpisov. Ob predpisanih pogojih bodo tudi zasegli motorna kolesa in mopede.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh