Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Možje »po vsej zemlji« molijo rožni venec za spreobrnjenje sveta

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 05. 2023 / 05:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2023 / 15:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Možje »po vsej zemlji« molijo rožni venec za spreobrnjenje sveta
Z javno molitvijo rožnega venca možje prosijo za »vladavino Kristusovega miru v naših srcih in v naših domovinah«. FOTO: Tatjana Splichal

Možje »po vsej zemlji« molijo rožni venec za spreobrnjenje sveta

Možje iz več kot štiridesetih držav so se v začetku letošnjega maja pridružili vesoljni »moški« molitvi rožnega venca in na kolenih prosili Devico Marijo, da bi bili moški v družbi znova cenjeni in da bi se spreobrnil ves svet.

Glavni koordinator Apostolata vitezov rožnega venca v Mehiki Paco Paez je za ameriške katoliške medije pojasnil, da z molitvijo rožnega venca udeleženci »želimo pričevati, pa ne zaradi svojih kreposti, temveč tako, da pokleknemo in prosimo za priprošnjo Device Marije, da bi nam podelila spreobrnjenje grešnikov, naše spreobrnjenje, spreobrnjenje naših družin in celotnega sveta«. Kot je dodal, z javno molitvijo rožnega venca prosijo za »vladavino Kristusovega miru v naših srcih in v naših domovinah«.

»Moški« rožni venec so molili tudi v različnih mestih v Kolumbiji, Peruju, Venezueli, Čilu, Portoriku, Gvatemali, Salvadorju, Panami, Ekvadorju in Paragvaju. Sodelovale so še Španija, Dominikanska republika, Kuba, Brazilija, Honduras, Ukrajina, Italija, Hrvaška, Avstralija, Indonezija - večinsko muslimanska država - in Filipini, država z največ katoličani v Aziji, ter nekatere druge države.

Moški želijo sprejeti klic in prevzeti svojo vlogo v življenju Cerkve, »te romarske Cerkve, ki pa je znana tudi kot Cerkev, ki se bori«.

Vojaki v Jezusovi vojski

Paez je tudi opozoril, da so možje molili na ulicah »v hispanskih narodih obeh Amerik, ki so kulturno krščanski«, ker želijo javni prostor znova pridobiti »za našega Gospoda Jezusa Kristusa, kajti svetilka se ne prižiga zato, da bi jo dali pod košaro, ampak se postavi visoko, da sveti po vsej hiši«. Zatrdil je, da želijo moški sprejeti klic in prevzeti svojo vlogo v življenju Cerkve, »te romarske Cerkve, ki pa je znana tudi kot Cerkev, ki se bori«.

Moški molijo rožni venec v argentinski prestolnici Buenos Aires. FOTO: Segundo Carafi/osebni arhiv

»Želimo biti vojaki v Jezusovi vojski,« je zatrdil Paez, »da bi lahko navdihnili druge moške, naj se spomnijo, da življenje Cerkve ni le prostor za srečanja s pozitivnimi mislimi, ampak da je to duhovni boj, ki nam predstavlja pustolovščino, za katero je vredno dati svoje življenje. Želimo se pripraviti na samoodpoved in žrtvovanje.«

Vera ni zgolj ženska stvar, moški kot 'glava' družine ali kot duhovnik pa se je pripravljen boriti za ohranitev svojega najbolj absolutnega bistva kot moški.

Po besedah Segunda Carafija, enega od organizatorjev moškega rožnega venca v Buenos Airesu, je pojasnil, kako je »pomen tega rožnega venca v tem, da prav moški želijo vrniti vero v javno življenje in molijo za povrnitev lastnega bistva v svetu, ki jih kritizira in napada«.

To dokazuje, tako Carafi, da »vera ni zgolj ženska stvar in da se je moški kot 'glava' družine ali kot duhovnik pripravljen boriti za ohranitev svojega najbolj absolutnega bistva kot moški, kar je danes nekaj, o čemer se lahko še in še razpravlja«.

Da bi bili v družbi znova cenjeni

»V svetu, kjer moškega ne le kritizirajo z vseh strani, od družinskega očeta do duhovnika, ampak ga tudi napadajo v njegovem največjem bistvu kot moškega, iščejo feminizacijo moških in maskulinizacijo žensk, moški z molitvijo rožnega venca prosimo, da bi bil naš spol v družbi znova cenjen,« je sklenil soorganizator množične molitve.

Moški rožni venec je mogočen odgovor, kako v teh dneh reči 'ne' sekularizmu. FOTO: Tatjana Splichal

Carlos Waite, eden od organizatorjev moškega rožnega venca v Peruju, je izpostavil sodelovanje vernikov z različnimi karizmami in celo ljudi, ki so bili daleč od vere: »Moški rožni venec je mogočen odgovor, kako v teh dneh reči 'ne' sekularizmu, in to je bil glasen 'ne' na javnem trgu, pogumno soočenje s sovražnikom.«

Paez je na koncu še povedal: »Ne pozabite, da je kristjan brez rožnega venca kot vojak brez orožja.«

Vloga moških v Božjem načrtu je varovati za večno življenje vse tiste, ki nam jih je Bog dal tukaj na zemlji.

Zakaj moški rožni venec?

Pobudniki moškega rožnega venca na svoji spletni strani navajajo, da je cilj izpolniti voljo Device Marije, ki je volja njenega Sina, Jezusa Kristusa.

Kot opozarjajo, je »vloga moških v Božjem načrtu varovati za večno življenje vse tiste, ki nam jih je Bog dal tukaj na zemlji«. Tako kot je bil sveti Jožef zemeljski zaščitnik Svete družine, »imamo tudi mi nalogo braniti svetost naših družin in ljubljenih oseb. To želimo storiti skupaj, v občestvu ljudi. V tej edinosti krepimo svojo moško istovetnost in moške kreposti,« pojasnjujejo organizatorji množičnega molitvenega gibanja.

Nalaganje
Nazaj na vrh