Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Možna virtualna poizvedba o najstarejšem judovskem pokopališču

Objava: 03. 02. 2010 / 10:35
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Možna virtualna poizvedba o najstarejšem judovskem pokopališču

Spletna stran v angleškem jeziku ponuja ogled, zemljevide in podatke o več kot 3000 let starem pokopališču na Oljski gori

Najstarejše judovsko pokopališče na svetu je po novem mogoče obiskati tudi virtualno. Na spletnem naslovu http://www.mountofolives.co.il/eng/ si je moč ogledati starodavne nagrobnike, zemljevide in pridobiti podatke v angleškem jeziku o zgodovinskem pokopališču na Oljski gori. Po lastnih navedbah je organizacija ‘Elad’ zbrala arhivski material o več kot 20.000 grobovih, podatki pa so sedaj na voljo obiskovalcem spletne strani.

Zaenkrat je mogoča predvsem poizvedba o grobovih slavnih preminulih, ki so svoj poslednji zemeljski dom našli na tem pokopališču, pridobiti pa je moč pomembnejše življenjske podatke in lego grobne parcele. Podatki segajo do ustanovitelja modernega hebrejskega jezika, Eliezerja Ben-Jehude. S programom za načrtovanje ogleda si lahko obiskovalci pripravijo individualni ogled. Kmalu bodo prek spleta na voljo tudi podatki o manj znanih pokojnih s pokopališča na Oljski gori.

Oljsko goro judje že več kot 3000 let uporabljajo za pokop svojih rajnih. Po judovskem verovanju naj bi pričakovani Odrešenik v Jeruzalem prišel prek Oljske gore in v dolini Cedron izvršil poslednjo sodbo. Od izraelske osvojitve vzhodnega Jeruzalema po šestdnevni vojni leta 1967 so večji del propadajočega pokopališča vedno znova obnavljali.

Poleg ogleda s ptičje perspektive nova spletna stran nudi še podatke o drugih krajih v Jeruzalemu, pomembnih za judovsko vero. Kritiki v organizaciji ‘Elad’ vidijo ‘vsiljivce’, ki bodo v arabskem vzhodnem delu mesta okrepili prisotnost judov, eden izmed načinov, da to storijo, pa je tudi turistična ponudba.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh