Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mreža skrajnežev načrtovala državni udar v Nemčiji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 12. 2022 / 10:22
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2022 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mreža skrajnežev načrtovala državni udar v Nemčiji
V racijah je sodelovalo več kot 3.000 policistov. FOTO: orf.at

Mreža skrajnežev načrtovala državni udar v Nemčiji

Nemško zvezno tožilstvo je včerajšnji raciji aretiralo 25 oseb, domnevnih članov skrajno desnega gibanja Državljani rajha, ki naj bi ustanovili teroristično organizacijo z namenom, da pripravijo strmoglavljenje političnega sistema v Nemčiji.

19 osumljencev je trenutno v priporu in čakajo na sojenje. Večina med njimi je bila aretirana v Nemčiji, preiskave pa so opravili tudi v Avstriji in Italiji ter eno aretacijo v Kitzbühlu. V racijah je sodelovalo več kot 3.000 policistov, vključno z elitnimi protiterorističnimi enotami, ki so preiskali več kot 130 nepremičnin. Po navedbah nemških medijev je bila to ena največjih policijskih akcij v državi doslej.

Osumljeni so obtoženi, da so z državnim udarom želeli odpraviti trenutno državno državno ureditev v Nemčiji in jo nadomestiti s svojo.

Osumljeni so obtoženi, da so z državnim udarom želeli odpraviti trenutno državno državno ureditev v Nemčiji in jo nadomestiti s svojo, enega od pridržanih osumljencev pa imenovati za novega voditelja države. Kot je poročala STA, naj bi ta že poskušal navezati stike z ruskimi uradniki, da bi se pogovorili o novi državni ureditvi Nemčije, vendar po navedbah tožilcev zaenkrat ni nobenih znakov, da se je ruska stran pozitivno odzvala na njegovo prošnjo.

Rusija zanika kakršno koli vpletenost

Rusko veleposlaništvo v Berlinu je domnevne povezave s skrajno desničarskimi terorističnimi skupinami v Nemčiji že zanikalo. Kot so sporočili, »ruski diplomatski in konzularni uradi v Nemčiji ne vzdržujejo stikov s predstavniki terorističnih skupin ali drugih nezakonitih subjektov«.

Med aretiranimi je med drugimi tudi vojak, ki še vedno deluje v poveljstvu posebnih enot nemških oboroženih sil, in več rezervistov. Člani teroristične celice so v okviru priprav na državni udar po navedbah tožilstva pridobili orožje, organizirali strelske vaje in poskušali pridobiti nove privržence, predvsem med pripadniki vojske in policije.

Gibanje Državljani rajha vključuje neonaciste, teoretike zarote, ljubitelje orožja in tudi nekdanje vojake, njegovi člani pa ne priznavajo legitimnosti Zvezne republike Nemčije in njenih državnih ustanov.

Nemško zvezno tožilstvo je identificiralo tudi dodatnih 27 oseb, ki naj bi bili domnevni člani ali podporniki teroristične mreže. Omenjeno gibanje z imenom Državljani rajha vključuje neonaciste, teoretike zarote, ljubitelje orožja in tudi nekdanje vojake, njegovi člani pa ne priznavajo legitimnosti Zvezne republike Nemčije in njenih državnih ustanov, izogibajo se plačevanju davkov in so pogosto v sporu z oblastmi. Na splošno verjamejo v nadaljnji obstoj nemškega rajha in v številne teorije zarote.

Priljubljenost nemške skrajne desnice narašča

Nemška obveščevalna služba ocenjuje, da ima gibanje Državljani rajha trenutno okoli 21.000 privržencev, njegovi člani pa so že dlje časa tarča preiskav nemške policije in drugih varnostnih organov. Ti ves čas opozarjajo na nevarnost nasilja skrajne desnice, saj ima kar okoli 500 pripadnikov tega gibanja vsaj eno dovoljenje za strelno orožje, poroča STA.

Porast zločinov med pripadniki gibanja Državljani rajha je bila posebej očitna v letih koronaepidemije 2020 in 2021.

V preteklih letih so Državljanom rajha pripisali številne resne zločine, nekateri so bili tudi obtoženi umora ali poskusa umora. Porast zločinov je bila posebej očitna v letih koronaepidemije 2020 in 2021, ko so pristojni organi našteli več kot 1.000 kaznivih dejanj, od tega 184 nasilne narave.

Strokovnjaki na pojav desničarskega skrajništva znotraj nemških varnostnih agencij in vojske opozarjajo že več let.

Nalaganje
Nazaj na vrh