Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mursi ne podpira islamske države v Egiptu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 24. 01. 2013 / 10:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mursi ne podpira islamske države v Egiptu

Egiptovski predsednik v pogovoru za FAZ: Nova ustava kristjanom in ženskam zagotavlja enake pravice kot vsem ostalim državljanom.

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi izključuje, da bi njegovo deželo spremenili v islamsko versko državo. »Država, v katero zaupamo, je sodobna država, v kateri predaja moči poteka na miren način, v kateri vladajo demokracija in svoboščine«, je Mursi po navedbah nemške katoliške agencije KNA dejal v pogovoru za sobotno izdajo nemškega časnika 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' (FAZ).

»Ne verjamemo v versko državo. Pojem 'teokracija' pri nas ne obstaja. Vedno smo govorili o civilni državi«, je pojasnil Mursi. Po revoluciji leta 2011, po kateri so največjo politično moč pridobili pripadniki Muslimanske bratovščine, naj bi Egipt postal država, v kateri imajo vsi državljani enake pravice, 'ne glede na njihovo vero ali veroizpoved'.

»Čas diktature je nepreklicno mimo«, je dejal Mursi, ki je zaradi svojega položaja izstopil iz Muslimanske bratovščine. Zagotovil je, da si bo vedno prizadeval za svobodo in raznolikost mnenja. Kristjanom in ženskam nova ustava zagotavlja enake pravice kot vsem ostalim državljanom, je pojasnil egiptovski predsednik. Ženske in moški so '100 % enakopravni'. »Moje naloga je varovati interese vseh Egipčanov«, je povedal Mursi. Glede množičnih protestov ob koncu minulega leta, ki so povzročili tudi nekaj smrtnih žrtev, je Mursi dejal, da je po tako dolgem obdobju diktature to nekaj povsem običajnega.

Tudi boj proti ostankom starega režima se bo, kot je za FAZ pojasnil Mursi, z ustreznimi pravnimi sredstvi nadaljeval. »Z diktaturo in birokracijo, ki sta vladali desetletja, se spopadam v okviru ustave z zakoni in pravosodjem. Po tej poti stopam s trdnimi koraki, vendar brez izrednih ukrepov«, je pojasnil predsednik. V lanskem novembru je bil Mursi deležen kritike tamkajšnjih medijev, nekaterih delov pravosodja in opozicije, ker se je s posebnim dekretom postavil nad pravosodni sistem in skušal uveljaviti posebne vzvode oblasti.

Mursi je za nemški časnik zagotovil, da bo njegova vlada spoštovala mirovni sporazum z Izraelom. Zunanjepolitično si Egipt prizadeva 'za uravnotežene odnose z vsemi državami', je še pojasnil Mursi. Pred obiskom Berlina, ki je v načrtu konec letošnjega januarja, je egiptovski predsednik spregovoril še o 'pomembni nemški vlogi v Egiptu in na Bližnjem Vzhodu'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh