Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Musica Sacra – koncert študentov Akademije za glasbo

Za vas piše:
S. Diana Novak
Objava: 16. 05. 2023 / 06:57
Oznake: Kultura, Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2023 / 07:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Musica Sacra – koncert študentov Akademije za glasbo
Študentje so z izvedbo koncerta pokazali, da že dosegajo visoko raven umetniškega poustvarjanja in s sestavo zanimivega koncertnega programa pritegnejo pozornost mnogih poslušalcev. FOTO: Otton Zajec

Musica Sacra – koncert študentov Akademije za glasbo

V četrtek, 11. maja 2023, smo v cerkvi Sv. Jakoba v Ljubljani prisluhnili koncertu Musica sacra, ki so ga oblikovali študentje Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Posebnost koncerta je bila v tem, da so ga pripravili študentje sami, kar je poleg izvedbe vključevalo tudi izbiro programa in organizacijo skupnih vaj, pripravo prostora, oblikovanje koncertnih listov in promocijo koncerta. Program koncerta je oblikoval flavtist in čembalist Urban Klančar. Ob osrednjem delu, oratoriju Zgodba o Jefteju skladatelja Giacoma Carrisimija, so zazvenela še dela renesančnih in baročnih skladateljev v izvedbi študentov kljunastih flavt, čembala, violončela in petja.

Kot prva je bila na sporedu skladba zgodnjebaročnega skladatelja Cipriana de Rore z naslovom Ancor che col partire. Skladba je sicer madrigal in je bila v 16. stoletju zelo popularna ter je, ne glede na svojo posvetno vsebino, služila kot osnova za uglasbitev mašnih stavkov in sakralnih del mnogim skladateljem. Skladbo so na koncertu izvedli študentje Eva Majcen, Ana Birsa Krušec, Urban Klančar in Erazem Žganjar na historičnih kopijah renesančnih kljunastih flavt. Sledila je Sonata sesta zgodnjebaročnega skladatelja Giovannija Battista Fontana v mojstrski izvedbi Erazma Žganjarja na sopranski kljunasti flavti in Branimirja Rezića na čembalu.

Kot osrednje delo koncerta je zazvenel oratorij Zgodba o Jefteju zgodnjebaročnega skladatelja Giacoma Carissimija, ki velja za največjega mojstra rimskega oratorija. Jefte je eden najznamenitejših oratorijev 17. stoletja in sledi slogovnim značilnostim glasbene zvrsti, ki najpogosteje opisuje zgodbe svetopisemskih oseb ali svetnikov, nima pa scenskih in igralskih prvin. Taka dela pri nas le redko slišimo. Zasedba obsega šest pevskih glasov in basso continuo. Glavni osebi sta dve: Jefte in njegova hči, ki sta ju na koncertu odpela sopranistka Rebeka Pregelj in tenorist Domen Vurnik. Pomembno vlogo ima tudi pripovedovalec, ki pa ga Carissimi ni zaupal enemu solistu, ampak njegovo vlogo prevzemajo eden, dva, trije ali štirje solisti, občasno pa tudi celoten zbor. Zbor sicer skozi oratorij slika vzdušje dogajanja: slikovitost bitke, hvalnico po zmagi in žalovanje nad hčerjo, zapisano smrti. Vloge pripovedovalca so poustvarili: sopranistke Rebeka Pregelj, Alessandra Tessaro in Ana Plahutnik, altistka Klara Žnideršič, tenorist Domen Vurnik in basist Tilen Udovič. V stilu izvajalske prakse tistega časa so pevske glasove podvajali instrumenti, pri tokratni izvedbi je to prevzel ansambel kljunastih flavt v sestavi Erazem Žganjar, Nuša Turk, Meta Turk, Ana Birsa Krušec in Eva Majcen. Continuo part je na violončelu odigrala Neža Verstovšek, celotno izvedbo oratorija pa je na čembalu vodil Urban Klančar. Poslušalci so dramatični zgodbi Jefteja in njegove hčere lahko sledili tudi ob projekciji prevoda besedila v slovenski jezik, ki ga je prav tako pripravil eden od nastopajočih, tenorist Domen Vurnik.

Koncert je zaokrožila še arija iz Bachovega Pasijona po Janezu z naslovom Ich folge dir gleichfalls, ki so jo izvedli sopranistka Alessandra Tessaro, Urban Klančar na kljunasti flavti in Pierluigi Rojatti na violončelu. Študentje so z izvedbo koncerta pokazali, da na poti svojega študija že dosegajo visoko raven umetniškega poustvarjanja in s sestavo zanimivega koncertnega programa pritegnejo pozornost mnogih poslušalcev.

Kupi v trgovini

Vodnik po orgelski glasbi
Priročniki za glasbo in film
48,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh