Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Muslimani začeli ramazan

Za vas piše:
STA
Objava: 06. 06. 2016 / 10:14
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Muslimani začeli ramazan

Po včerajšnjem sončnem zahodu se je začel deveti mesec muslimanskega koledarja ramazan.
Po včerajšnjem sončnem zahodu se je začel deveti mesec muslimanskega koledarja ramazan, ki bo trajal 29 dni. Natančen začetek ramazana je bil v Sloveniji v nedeljo, 5. junija, ob 20.56, prvi dan posta pa je danes, 6. junija. Kot so v sporočilu zapisali v islamski skupnosti v Sloveniji, je namen posta pri človeku spodbuditi razvoj vseh plemenitih lastnosti, med drugim pa ga uči požrtvovalnosti in odrekanja.

Post razvija in vzgaja človeško voljo

"Post je najvišja stopnja pobožnosti, je dokaz resničnega verovanja, brez licemerstva in dvojne morale. Božja milost je v tem času še globlja, ker se s postom poleg odrekanja hrani in pijači verniki vzdržijo vseh slabih dejanj in ravnanja. Pri vernikih se v tem času razvija globok čut solidarnosti in dobrodelnosti," so zapisali v islamski skupnosti v Sloveniji. Med postom mora vernik razmišljati o svoji veri v boga, sporočilih korana, dobrodelnosti, spravljivosti in drugih plemenitih lastnostih. Muslimani se postijo v prepričanju, da je post božji predpis, ki vernika pelje tako k tukaj stranskemu kot tudi onstranskemu zadovoljstvu, zato se postijo brez kakršnih koli težav ali napora.

Po navedbah islamske skupnosti je post najmočnejši dejavnik pri razvoju in vzgoji človeške volje, ramazan pa ima zelo močno socialno-vzgojno sporočilo. Post vernika uči požrtvovalnosti in odrekanja tako do sebe kot tudi do drugih. "Tako se pri človeku razvijata človekoljubje in požrtvovalnost. Sebičnost se nadomesti z dobrodelnostjo, ki je med ramazanom še posebej poudarjena," so zapisali.

Mesec razodetja

Ob tem so poudarili tudi pomen posta za zdravje, saj je po njihovih navedbah dobrodošel oddih za organizem. "Poslanec Mohamed je priporočil zmernost pri obrokih, da se ohranita zdravje in zdrav duh v telesu. Ramazan pa je tudi mesec razodetja. V tem mesecu se je začelo razodevanje korana. Zato se muslimani v tem času poglobljeno posvečajo preučevanju, branju in razlagi božje besede." Med ramazanom bo slovenska islamska skupnost izvajala aktivnosti v 18 mestih, in sicer v Ljubljani, na Jesenicah, v Kopru, Mariboru, Velenju, Celju, Trbovljah, Novem mestu, Kočevju, Krškem, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Novi Gorici, Izoli, Škofji Loki, Kranju in Tržiču.

Najpomembnejša je večerna molitev oz. teravih-namaz, ki bo v večernih urah. Poleg tega bodo organizirali skupne iftarje oz. večerje ob koncu posta, v Ljubljani, Velenju, Kopru, Mariboru in na Jesenicah tudi takšne za mladino. Predstavniki islamske skupnosti bodo obiskali vse džemate oz. krajevne odbore v Sloveniji, sodelovali na iftarjih ter nagovorili vernike in vernice, še piše v sporočilu. Ramazanu bo sledilo tridnevno praznovanje ramazanskega bajrama.

Vsako leto 11 dni prej

Muslimanski koledar je lunaren in se ravna po Luninih menah. Ker je Lunino leto krajše od Sončevega, prihaja ramazan vsako leto 11 dni prej kot v letu pred tem. Postni mesec ponavadi ne pride za vse muslimane istočasno, ampak se ponekod začne dan, dva kasneje. Začetek je namreč odvisen od tega, kdaj je na nebu prvič po mlaju videti Lunin krajec. Ramazanu arabsko govoreči muslimani pravijo ramadan. Poimenovanje ramazan uporabljajo nekateri muslimani v Evropi, kot so Bošnjaki in Turki, pa tudi muslimani v Sloveniji.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh