Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Muslimani začenjajo sveti postni mesec

Za vas piše:
STA
Objava: 18. 06. 2015 / 09:11
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Muslimani začenjajo sveti postni mesec

Včeraj po sončnem zahodu se je pričel ramazan.

Številni muslimani po vsem svetu danes pričenjajo z vsakoletnim postom, saj se je zanje včeraj po sončnem zahodu začel sveti postni mesec ramazan, sicer deveti mesec muslimanskega koledarja.



Ramazan bo trajal 29 dni. Muslimani v Sloveniji ga bodo, kot so pojasnili v tukajšnji islamski skupnosti, zaključili v četrtek, 16. julija, s sončnim zahodom, poroča STA. Nato se začne ramazanski bajram, s katerim muslimani obeležijo konec posta.

Muslimanski koledar je lunaren in se ravna po Luninih menah. Ker je Lunino leto krajše od Sončevega, prihaja ramazan vsako leto 11 dni prej kot v letu pred tem. Postni mesec običajno ne pride za vse muslimane istočasno, ampak se ponekod začne dan, dva kasneje. Začetek je namreč odvisen od tega, kdaj je na nebu prvič po mlaju videti Lunin krajec.

Kot so zapisali v Islamski skupnosti v Sloveniji, je post najvišja stopnja pobožnosti in pomeni odrekanje hrani, pijači, kajenju ter grdim besedam in mislim od zore do sončnega zahoda. Verniki naj bi se odrekali tudi strastem, slabim navadam in dobrinam.

Ramazanu arabsko govoreči muslimani pravijo ramadan. Poimenovanje ramazan uporabljajo nekateri muslimani v Evropi, kot so Bošnjaki in Turki, pa tudi slovenski muslimani.

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh