Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Muslimani začenjajo tradicionalno romanje v Meko

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 29. 07. 2020 / 10:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2020 / 09:48
Ustavi predvajanje Nalaganje

Muslimani začenjajo tradicionalno romanje v Meko

»Hadž« letos zaradi epidemije koronavirusa v zelo omejenem obsegu.

Hadž leta 2010 (Foto: splet / Wikipedia)

Muslimani so danes z zaščitnimi maskami na obrazu začeli tradicionalno romanje v Meko, ki pa je letos zaradi epidemije koronavirusa močno okrnjeno: verniki se ga smejo udeležiti v zelo omejenem obsegu in ob upoštevanju strogih varnostnih ukrepov. Kot poroča STA, bo smelo na hadžu sodelovati le do 10.000 prebivalcev kraljevine, saj želijo s tem omejiti možnost širjenja novega virusa.

V Saudovi Arabiji so potrdili skoraj 270.000 primerov okužb z novim koronavirusom, zato so oblasti izredno previdne. Romarji v maskah so začeli minuli konec tedna prihajati v Meko, kjer so jim izmerili temperaturo in jih dali v karanteno. Vsak je prejel paket, v katerem so sterilizirani kamni za obredno kamenjanje hudiča, razkužilo, maske, molitvena preproga in ihram, belo oblačilo, ki ga nosijo romarji.

Romarji so morali pred prihodom v Meko tudi na testiranje za novi virus in bodo morali v karanteno po hadžu. Danes so vstopili v veliko mošejo v Meki v manjših skupinah in začeli svoj prvi krog okoli kabe. Letos so omejili dostop do kvadratne strukture, verniki pa se je ne smejo dotikati, da bi tako omejili možnost širjenja okužb.

Savdske oblasti so sprva nameravale odobriti romanje za 1.000 ljudi, ki živijo v kraljevini, tamkajšnji mediji pa poročajo, da bo letos romalo do 10.000 ljudi. Za karto na romanje so se prijavili prebivalci Saudove Arabije, ki so državljani okoli 160 držav. Tuji državljani bodo letos predstavljali okoli 70 odstotkov vseh romarjev.

Hadž je eden od petih stebrov islama in vsak musliman bi ga moral opraviti najmanj enkrat v življenju. V okviru obreda se morajo romarji med drugim sedemkrat sprehoditi okoli kabe. Med petdnevnim romanjem se bodo romarji zbrali tudi na gori Arafat, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo. Vrhunec romanja bo začetek kurban bajrama, ki ga obeležujejo z obrednim kamenjanjem hudiča. Kurban bajram je poleg ramazanskega bajrama za muslimane drugi najpomembnejši praznik.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh