Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Na afriškem ozemlju naj prevladata pravičnost in mir’

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 21. 10. 2009 / 07:38
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Na afriškem ozemlju naj prevladata pravičnost in mir’

Sinodalni očetje o zaključnih predlogih škofovske sinode za Afriko

Zasedanje druge posebne škofovske sinode za Afriko, ki od 4. oktobra poteka v Vatikanu, se počasi bliža koncu. Sinodalni očetje, ki že dva tedna razpravljajo na temo Cerkev v Afriki v službi sprave, pravičnosti in miru, so včeraj na 17. generalnem zasedanju predstavili seznam zaključnih predlogov, o katerih bodo glasovali v prihodnjih dneh.

V navzočnosti svetega očeta Benedikta XVI., ki je sinodo sklical, so sinodalni očetje včeraj med drugim pozvali k miru na ozemlju velikih jezer, kjer že leta divjajo vojne. ‘Ne ubijaj’ je zapoved, ki je vpisana v človekovo srce, so v pismu afriškim škofom zapisali sinodalni očetje, ki so tudi poudarili, da mora govorico orožja zamenjati govorica dialoga.

Eden od osrednjih predlaganih zaključkov škofovske sinode je želja, naj na afriškem ozemlju prevladata pravičnost in mir, sinodalni očetje pa prav tako želijo pozvati k medverskemu dialogu, še posebej k dialogu med kristjani in muslimani, in k ekumenizmu. Verska svoboda je temeljna pravica, ki mora biti priznana vsem ljudem in spoštovana v vseh okoljih, so poudarili sinodalni očetje in hkrati obsodili verski fundamentalizem.

Med pomembnejšimi predlogi, ki so jih navedli afriški škofje in drugi udeleženci zasedanja sinode za Afriko, so tudi tisti, ki zadevajo tradicionalna afriška verstva. Teh, kot je rečeno v osnutku dokumenta, ne gre samo po sebi zavračati, pač pa se je treba o njih poučiti. Istočasno sinodalni očetje izražajo željo, da bi se Cerkev zmogla ustrezno spoprijeti z eksorcizmom in nenavadnimi okultnimi praksami.

Sinodalni očetje ne zaobidejo niti nujne potrebe po razvoju afriške celine, ki se med drugim spoprijema z lakoto, revščino in nepismenostjo. Po njihovih besedah je treba zaustaviti beg možganov z afriške celine, in sicer z ustanavljanjem ustreznih akademskih središč. Prav tako sinodalni očetje izpostavljajo pomen družbenega nauka Cerkve, ki ga je treba proučevati in razširjati na vsa področja človekovega delovanja. Pozornost je treba posvetiti varovanju okolja, trgovini z orožjem in zaščiti temeljnih človekovih pravic, tudi pravic migrantov, ki se v iskanju boljšega življenja odpravljajo v Evropo.

Na seznamu predlogov sinodalnih očetov so tudi vprašanja, povezana s solidarno in etično globalizacijo, želja po vzpostavitvi demokracije v vseh afriških državah, potreba po zaščiti družin, ki se pogosto soočajo s splavi in zaničevanjem materinstva, ter potreba po zaščiti dostojanstva žensk in otrok. Sinodalni očetje izpostavljajo še boj zoper smrtonosni aids. Na tem področju je po njihovem prepričanju potrebna učinkovitejša pastoralna oskrba, s pomočjo katere bi se lahko zoperstavili nezvestobi in promiskuiteti. Sinodalni očetje pozivajo še k ukinitvi smrtne kazni v vseh afriških državah in razširitvi uporabe množičnih medijev.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh