Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na aprilske volitve vsaj dve novi politični stranki

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 12. 2021 / 17:17
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2021 / 17:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na aprilske volitve vsaj dve novi politični stranki
Za vstop v parlament se bosta potegovali tudi Nova socialdemokracija in nova zelena stranka. FOTO: Tatjana Splichal

Na aprilske volitve vsaj dve novi politični stranki

Na aprilske državnozborske volitve se bosta, očitno, podali tudi vsaj dve novi slovenski politični stranki.

Stranka Nova socialdemokracija (NSD) se je predstavila na današnji novinarski konferenci. Gre za stranko, ki korenini v leta 2008 ustanovljenih Krščanskih socialistih Slovenije, ki so se leta 2014 preimenovali v Krekove socialiste, leta 2018 v Nove socialdemokrate, aprila letos pa torej v Novo socialdemokracijo.

Predsednik stranke Andrej Magajna

Stranko vodi Andrej Magajna, »po verskem prepričanju kristjan in, kot drugi člani rodbine, nikoli v partiji«, sicer pa delegat prve večstrankarske skupščine, izvoljen na listi SDSS v družbenopolitični zbor, prvi vodja poslanske skupine in podpredsednik stranke; član ožjega predsedstva Demosa; kot zunanji član poslanec na listi SD v mandatu 2008–2011 in nato neodvisni poslanec; soustanovitelj Stranke krščanskih socialistov in pozneje predsednik Krščanskih socialistov Slovenije.

Dogovori z gibanjem Povežimo Slovenijo

Podpredsednik stranke je ekonomist Vladimir Obrovnik. Očitno pa NSD na parlamentarne volitve prihodnje leto ne bo odšla samostojno, saj se za skupni nastop dogovarja tudi z novonastalim gibanjem Povežimo Slovenijo, v katero bodo med drugim vključeni SLS, Zeleni Slovenije, NLS in Konkretno (SMC in GAS).

Razlogi za ustanovitev

»Že v obdobju slovenske politične pomladi je zrasla ideja o nujnosti organiziranja moderne evropske socialne demokracije na slovenskih tleh, ideja o politični organizaciji, ki ni determinirana z marksistično doktrino in povezana s strukturami prejšnjega režima,« je v programu stranke zapisano o razlogih za njeno ustanovitev.

Alternativa tranzicijski levici

V teh okoliščinah je, kot piše v programu, treba razumeti ustanovitev (Tomšičeve) Socialdemokratske zveze Slovenije (SDZS/SDSS) z Andrejem Magajno med soustanovitelji. »Ne skrivamo ambicije, da želimo obnoviti 'Tomšičevo' SDZS/SDSS in se postaviti kot alternativa tranzicijski levici,« je poudarjeno v programu NSD.

Osrednji obraz Nove socialdemokracije je Andrej Magajna, nove zelene stranke pa Urša Zgojznik in Uroš Macerl.

Bogata dediščina predvojnih gibanj

Vendar pa vzorov ne iščejo le drugod, temveč tudi v naši bogati dediščini – po krivici zamolčanih predvojnih socialnih, političnih in sindikalnih gibanjih. »Ponosni smo na naše predhodnike: od Prepeluhovih in Kristanovih socialdemokratov do krščansko-socialnega gibanja Janeza Evangelista Kreka, Vigilija Ščeka, Filipa Terčelja, Franca Jeze in bolj krščansko-socialistično orientiranih Andreja Gosarja, Aleša Stanovnika, Edvarda Kocbeka, Tomaža Furlana, Stanka Vuka …«

Odprt prostor novih iskanj in sinteze

Kot izpostavljajo v stranki, predpona »nova« v imenu nakazuje odprt prostor novih iskanj in sinteze ter hkrati razlike do strank s podobno oznako, ki pa temeljijo na drugačnih osnovah. »Poleg na novo obujenega izročila slovenskega prostora iščemo vzore tudi v zahodni socialdemokraciji, ki je prešla skozi različne 'evolucijske faze'. Danes išče nove identitete in se še vedno sprašuje o 'tretji poti'.«

Odprava anomalij v državi

Kot je predsednik Magajna povedal za STA, sta demokracija in vključevalna socialna politika ključna poudarka programa stranke, med poglavitnimi cilj pa odprava anomalij v Sloveniji s poudarkom na pomembnosti boja proti korupciji. »Korupcija, ki se bohoti zlasti v javnem sektorju, se ne odraža le v naključnih slabih praksah, temveč ima elemente sistemske korupcije,« je poudaril Andrej Magajna.

Nova zelena stranka

V petek ob 11.30 pa bodo na travniku za Čolnarno v ljubljanskem parku Tivoli uradno najavili tudi ustanovitev nove zelene politične stranke, ki – kot zatrjujejo v njej – uživa podporo Evropske zelene stranke (njen predsednik Thomas Waitz bo tudi med govorci na petkovem dogodku) in je del evropskega zelenega vala.

Urša Zgojznik in Uroš Macerl

Stranka se je oblikovala iz vrst različnih civilnih iniciativ in nevladnih organizacij z željo po spremembi v slovenskem političnem prostoru, njena glavna obraza pa bosta okoljska aktivista Urša Zgojznik (Ekologi brez meja) in Uroš Macerl (Eko krog), ki bosta na dogodku poleg imena in glavne usmeritve stranke pojasnila tudi svoje razloge za vstop v politiko.

Nalaganje
Nazaj na vrh