Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V stranki DeSUS vre. Hršak: »Jasnič je največji avtokrat«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 10. 2021 / 16:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2021 / 19:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
V stranki DeSUS vre. Hršak: »Jasnič je največji avtokrat«
Poslanca Ivan Hršak in Branko Simonovič sta ogorčena nad ravnanjem predsednika DeSUS Ljuba Jasniča. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

V stranki DeSUS vre. Hršak: »Jasnič je največji avtokrat«

Po včerajšnjem glasovanju poslanske skupine DeSUS, ki je podprla sklepe in predloge vlade, se je ogorčeno odzval predsednik stranke Ljubo Jasnič.

Napetost med vodstvom stranke in poslansko skupino gre proti vrelišču. Jasnič je četverico poslancev po včerajšnjem glasovanju, ki ga je imenoval »neposredna izdaja stranke DeSUS, zlasti njenih volivcev in podpornikov«, pozval k prenehanju, po njegovem, samovoljnega početja in k spoštovanju strankinih zavez, v nasprotnem bo vodstvo stranke proti njim prisiljeno sprejeti »najbolj rigorozne ukrepe«.

Podpora noveli zakona o nalogah policije

Jasničevo izvajanje sledi nedavni odločitvi sveta stranke, s katero je odrekel vsakršno nadaljnjo podporo vladi Janeza Janše in jo pozval k takojšnjemu odstopu in razpisu predčasnih volitev. Ob včerajšnjem glasovanju se je Ljubo Jasnič obregnil predvsem k odločitvi poslanske skupine DeSUS, da podpre novelo zakona o organiziranosti in delu v policiji – zeleno luč ji je prižgalo 46 poslancev, tudi vsi trije navzoči stranke DeSUS.

Velikih sprememb ne gre pričakovati, gre le za navidezno ustvarjanje pritiska, da se lahko v ozadju zdrave dele DeSUS pripoji h kaki drugi stranki. Tudi sicer pozivi k odstopu vlade in predčasnim volitvam nimajo velike teže, saj gre zaslediti izredno neusklajenost med dejanji poslancev na eni in vodstva stranke na drugi strani. (Marko Balažic)

Večkrat jeziček na tehtnici

Prav oni so večkrat jeziček na tehtnici ob sprejemu zakonov, saj ima vladna koalicija z njihovo podporo ter s podporo opozicijske SNS in poslancev narodnosti skupaj zagotovljenih 47 glasov, brez njih pa le 43. Ko sta denimo dva poslanca DeSUS, Branko Simonovič in Ivan Hršak, pred mesecem dni odtegnila podporo noveli zakona o varstvu javnega reda in miru ter noveli zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, sta bili obe zavrnjeni.

»Jasnič dela vse na svojo roko«

V odzivu na Jasničevo sporočilo za javnost je namestnik vodje poslanske skupine DeSUS Ivan Hršak danes pred novinarji vrnil žogico in brez dlake na jeziku poudaril: »Jasnič dela vse na svojo roko in je največji avtokrat, kar sem jih videl. Očitno si predstavlja, da je ta stranka 'Ljubo Jasnič, to sem jaz'. Tako ne more iti več naprej, zadeve se dnevno kopičijo, očitki pa letijo zlasti na poslance, ki se trudimo po najboljših močeh.«


Poslanci niso vezani na nikakršna navodila

Dodal je, da je poslanska skupina nad predsednikovim izvajanjem ogorčena, saj da četverica poslancev deluje strpno in pred vsakim glasovanjem pretehta, kako se bodo odločili, da bo to najbolj koristilo volivcem in upokojencem. »Poslanci v državnem zboru odločamo skladno z lastno vestjo in z določili ustave, ker nismo vezani na nikakršna navodila s katere koli strani. Tega nam ne more nihče vzeti, to ves čas počnemo,« je nadaljeval Hršak.

DeSUS ni del koalicije KUL

»Naše strankarsko vodstvo ne pozna parlamentarne demokracije, kako stvari tečejo v državnem zboru, in si predstavlja, da nam bo za vsak zakon pošiljalo napotek, kako glasovati. Česa podobnega ni v nobeni drugi stranki. Poslanci delujemo skladno s strankinim programom in veljavnimi sklepi, med njimi tudi dvema, ki pravita, da stranka DeSUS ni del koalicije KUL, temveč je zmerna opozicija, in da lahko poslanci podpiramo vse vladne predloge, skladne s programom stranke, katerih sprejem gre v korist naših volivcev – upokojencev,« je še izpostavil.

Prijava na KPK

Česa takšnega, kot se dogaja zdaj, po Hršakovih zagotovilih niso bili vajeni, reševanje težav prek medijev je škodljivo za stranko. »Najbolj očiten primer Jasničevega delovanja: dobim njegovo sms-sporočilo, kako je treba gradbeni zakon dopolniti z nekimi amandmaji, kar je bilo očitno lobiranje, zato bo poslanska skupina DeSUS predsednika stranke prijavila Komisiji za preprečevanja korupcije,« je končal namestnik (trenutno bolnega) vodje poslanske skupine.

Poslanci v državnem zboru odločamo skladno z lastno vestjo in z določili ustave, ker nismo vezani na nikakršna navodila s katere koli strani. Tega nam ne more nihče vzeti, to ves čas počnemo. (Ivan Hršak)

Marko Balažic: Navidezno ustvarjanje pritiska

O razmerah v stranki DeSUS je v nedavni oceni političnega stanja pred supervolilnim letom za spletno Družino spregovoril tudi politični analitik Marko Balažic in dejal: »Velikih sprememb ne gre pričakovati, gre le za navidezno ustvarjanje pritiska, da se lahko v ozadju zdrave dele DeSUS pripoji h kaki drugi stranki. Tudi sicer pozivi k odstopu vlade in predčasnim volitvam nimajo velike teže, saj gre zaslediti izredno neusklajenost med dejanji poslancev na eni in vodstva stranke na drugi strani. Nekateri poslanci so sklenili, da bodo vlado podprli in bodo pri tej odločitvi vztrajali do volitev.«

Jasnič pripeljan za stečajnega upravitelja

Balažic je ob tem dodal še: »Zaznati je, da se prej omenjeni prehodi dogajajo v smeri Stranke Alenke Bratušek (SAB), kar daje slutiti, da je bil sklenjen nekakšen dogovor in da je bil tudi Jasnič na vrh stranke pripeljan izključno zato, da v vlogi 'stečajnega upravitelja' nadzorovano zavaruje interese tistih, ki DeSUS ne vidijo več v parlamentu.«

Nalaganje
Nazaj na vrh