Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rdeča luč DZ globam za nedostojno vedenje

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 09. 2021 / 18:07
Oznake: Parlament, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2021 / 18:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rdeča luč DZ globam za nedostojno vedenje
Novela zakona o varstvu javnega reda in miru ni dobila podpore večine poslancev. FOTO: Tatjana Splichal

Rdeča luč DZ globam za nedostojno vedenje

Po včerajšnji peturni razpravi o predlogu novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki bi uvedla globe za nedostojno vedenje, če ga policist zazna na mestu kršitve, so danes o tem glasovali poslanci državnega zbora in predlog zavrnili.

Za je glasovalo 43 poslancev koalicijskih strank SDS, NSi in SMC, opozicijske SNS ter po en poslanec DeSUS (Robert Polnar) in narodnosti (Ferenc Horvath). Proti so bili poslanci opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB, štirje nepovezani poslanci in dva poslanca DeSUS (Branko Simonovič in Ivan Hršak), medtem ko je bil drugi poslanec narodnosti Felice Žiža vzdržan.

Omejiti naraščajoče pojave žaljenja in nadlegovanja

V koaliciji so predlog uvajanja glob za nedostojno vedenje utemeljevali, češ da gre za preprečevanje pouličnega nasilja, medtem ko je glavnina koalicija – nasprotno – trdila, da želijo predlagatelji s tem utišati kritike oblasti. Po besedah Blaža Pavlina (NSi) so skušali omejiti naraščajoče pojave žaljenja in nadlegovanja nosilcev javnih funkcije, novinarjev in vseh državljanov, nepovezana poslanka Janja Sluga pa je prepričana, da ni potrebe za spremembe, saj da je nedostojno vedenje že ustrezno urejeno v veljavnem zakonu.

Novelo zakona o varstvu javnega reda in miru je podprlo 43 poslancev, nasprotovalo ji je 44 poslancev.

Matični odboj je predlog podprl

Pred tem je matični odbor sprejel predlog, ki je predvideval kaznovanje z globo tistega, ki se »v javnosti prepira, vpije ali se nedostojno vede do posameznika ali skupine, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje, razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njihovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve.«

Protesti na Trgu republike

Nazadnje so morali policisti po represivnih ukrepih poseči minulo sredo, ko se je sprva miren protest na Trgu republike sprevrgel v nasilne izgrede. Ljudski upor na istem prizorišču je sicer napovedan tudi za danes ob 18. uri, ko njegov pobudnik Zoran Stevanović napoveduje celo 100.000 udeležencev.

Novela zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah je državni zbor razklala na pol: 44 poslancev je glasovalo za, 44 pa proti.

Brez podpore po vetu DS

Ravno tako pa poslanci danes na ponovnem odločanju po vetu državnega sveta niso spet izglasovali novele zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki bi za sprejem potrebovala vsaj 46 glasov, a je tako za kot proti glasovalo enako število poslancev, po 44. Na prvem glasovanju julija je zakon podprlo 46 poslancev, odtlej sta si premislila Simonovič in Hršak (oba DeSUS).

Kupi v trgovini

Razprodano
Vera, kultura, politika - izključevanje, mimobežnost, sobivanje?
Družbena vprašanja
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh