Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na aprilskih Bralnih mišicah o skrivnostih klekljanja

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 04. 2022 / 06:32
Oznake: Dogodek, Knjiga, Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2022 / 06:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na aprilskih Bralnih mišicah o skrivnostih klekljanja
Vabljeni na aprilske Bralne mišice s Tončko Stanonik.

Na aprilskih Bralnih mišicah o skrivnostih klekljanja

Na aprilskih Bralnih mišicah, ki bodo danes, v soboto, 9. aprila 2022, ob 10. uri v Galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani, vabljeni, da skupaj s Tončko Stanonik v živo spoznate skrivnosti klekljanja.

Aprilske Bralne mišice predstavljajo knjigo Tončke Stanonik Klekljarica Polonca, ki je z ilustracijami Dunje Kofler konec lanskega leta izšla pri celovški Mohorjevi, več o njej pa si lahko preberete TUKAJ. »To je pravljica o mali klekljarici Polonci. Ni živela za devetimi gorami in devetimi vodami, kot se to v pravljicah pogosto dogaja. Do njenega doma ni prijezdil princ na belem konju, da bi jo odpeljal na svoj mogočni grad. Polonca tudi ni živela v sivi davnini, pač pa v letih, ki se jih morda kdo še spominja. Zdelo se je, kakor da od nekdaj sedi za klekljarsko blazino in kleklja. Bila je in je ostala samo mala klekljarica …«

O avtorici

Avtorica Tončka Stanonik (1949) je svojo vraščenost v domače okolje, ki ga je zlasti v njenem otroštvu zaznamovalo klekljarstvo, najbolj avtentično izpričala v knjigi avtobiografskih črtic Podobe iz čipkaste preje, nato pa se k tej temi večkrat vračala in se ji skrbno posvečala tudi kot urednica Čipkarskega biltena. Da so njene knjige iz klekljarskega sveta požele precej pozornosti, potrjujejo številna vabila v knjižnice, kjer se predstavlja tudi z lastnimi čipkami in tematskimi predavanji.

Klekljarica Polonca

V pravljičnem besedilu Klekljarica Polonca pa je avtorica povezala svojo literarno ustvarjalnost, namenjeno najmlajšim bralcem, in široko razgledanost po tistem delu slovenske snovne kulturne dediščine, ki se nanaša na izročilo domače umetne obrti, klekljarstva. Polonca tako pooseblja klekljanju predano ženo, ki se od otroštva do poznih let posveča temu poklicu, v družbi pogosto prezrtemu in izkoriščanemu. Na zgodovinskih dejstvih utemeljeno besedilo avtorica osmisli s prehodom v pravljični svet in ga podkrepi z lastnimi »klekljanimi ilustracijami«.

Kupi v trgovini

Klekljarica Polonca
Za otroke
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh