Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Bledu konec tedna minil v znamenju več kot 450 harmonik

Za vas piše:
P. G.
Objava: 05. 05. 2024 / 19:12
Oznake: Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2024 / 20:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Bledu konec tedna minil v znamenju več kot 450 harmonik
Med zbranimi harmonikarji je bilo veliko mladih obrazov. FOTO: FB Bled Slovenia

Na Bledu konec tedna minil v znamenju več kot 450 harmonik

Bled so to soboto in nedeljo napolnili harmonikarji z vseh koncev in krajev. 6. maja namreč obeležujemo svetovni dan harmonike. Udeleženci dogajanja so se pomerili na glasbenem tekmovanju in skupaj zaigrali ob Blejskem jezeru.

V soboto je v Festivalni dvorani na Bledu potekalo tradicionalno tekmovanje Zlata harmonika Bled 2024. Predstavilo se je več kot 50 harmonikaric in harmonikarjev, organizatorji pa so sporočili, da je bila starostna razlika med najmlajšim in najstarejšim tekmovalcem kar 70 let.

Tekmovanje za zlato harmoniko. FOTO: FB Bled Slovenia

Mlada Saša Karničnik, ki smo jo na našem portalu predstavili marca, se je v kategoriji 2 zavihtela na prvo mesto. Tekmovanje, ki ga je pripravil javni zavod Turizem Bled, je bilo sicer predizbor za državno tekmovanje v igranju na diatonično harmoniko, ki bo novembra.

Saša Karničnik z mentorjem. FOTO: FB Glasbena šola Pačnik

Svetovni dan harmonike je 6. maja, na dan, ko je leta 1829 Cyrill Demian na Dunaju patentiral prvo harmoniko.

V nedeljo se je na že tradicionalni prireditvi Harmonike ob Blejskem jezeru zbralo več kot 450 harmonikarjev z vseh vetrov, ki so poskrbeli za posebno vzdušje. Dopoldne so se vrstili nastopi različnih harmonikarskih skupin in posameznikov, opoldne pa so vsi ob jezeru zbrani harmonikarji skupaj zaigrali legendarne skladbe Otoček sredi jezera in Na Golici Ansambla bratov Avsenik ter Čebelar Lojzeta Slaka.


Izjemnemu dogodku je piko na i vsekakor dodalo vreme – na Bledu je bilo namreč kot na razglednici. Popoldne je sledila povorka harmonik po Jezerski promenadi, tej pa še koncerta ansamblov Primorski fantje in Okrogli muzikanti.

Nalaganje
Nazaj na vrh