Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Brezje romale noseče matere in vsi, ki si želijo otrok

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 25. 03. 2013 / 09:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Brezje romale noseče matere in vsi, ki si želijo otrok

V soboto so se na Brezjah zbrale nosečnice in vsi, ki si želijo otrok. V slovenskem prostoru so bratje frančiškani zaznali veliko potrebo po ovrednotenju časa pričakovanja – veselega za tiste, ki pričakujejo otroka, težkega za tiste, ki si ga želijo, a ga še ne morejo imeti.

Dan pred praznikom Gospodovega oznanjenja so na Brezje poromale noseče matere in vsi, ki si želijo otrok, pa jih ne morejo imeti. Osrednja tema je bilo življenje in hrepenenje po življenju. Kot so zapisali bratje frančiškani na Brezjah, so v slovenskem prostoru zaznali veliko potrebo po ovrednotenju časa pričakovanja – veselega za tiste, ki pričakujejo otroka, težkega za tiste, ki si ga želijo, a ga še ne morejo imeti. Gre za čas pričakovanja, ko potrebujemo toplino, razumevanje, podporo in duhovno okrepitev.

Čim več pogumnih mater

Po križevem potu je mašo daroval novomeški škof Andrej Glavan, ki se je v nagovoru poklonil materam z besedami: »O, kako nekaj velikega je mati. Kako že pravi pesem o materi: »Mama je prvi klic, mama je zadnji glas, kruh in luč, ki osrečuje nas.« Spomnil je na veličino Marijinega trenutka, ko je izvedela, da bo nosila Božjega sina in bila popolnoma presenečena, ko je izvedela, na kakšen način se bo to zgodilo. Vse je sprejela z veliko zaupanja z besedami: »Zgodi se Tvoja volja.« S tem je postala zgled vsem materam, da bi pogumno in z zaupanjem sprejemale materinsko poslanstvo, pa ne le takrat, ko pričakujejo, ampak tudi takrat, ko se je treba postaviti v bran življenja. Opozoril je tudi pred nevarnostjo poseganja in upravljanja z življenji zarodkov pri umetni oploditvi, ko človek prevzame Stvariteljsko vlogo in odloča o rojstvu in smrti. Na koncu je izrazil željo, da bi imeli Slovenci čim več pogumnih mater, ki bodo imele spoštovanje do svetosti življenja.

Predavanje o nadomestnem starševstvu

Po maši je Viktorija Bevc, strokovna voditeljica programa nadomestnega starševstva in predsednica društva Deteljica, v predavanju predstavila program priprave staršev na posvojitev otroka, predvsem duhovno pripravo in stopnje soočanja staršev z dejstvom, da ne bodo mogli imeti svojih bioloških otrok. Večina parov pride z željo, da bi čim prej dobili otroka, a kmalu vidijo, da so ni tako hitro in enostavno, sledi stopnja sprijaznjenja in odločitev za posvojitev, od tu pa so življenjske zgodbe različne. Sledila so pričevanja parov, ki so se srečali z neplodnostjo, ki so predstavili, kako so se osebno spoprijemali s svojimi težavami in strahovi ob tem.


Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh