Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Cerkljanskem se začenjajo Bevkovi dnevi

Za vas piše:
STA
Objava: 12. 09. 2017 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Cerkljanskem se začenjajo Bevkovi dnevi

Na Cerkljanskem v spomin na pisatelja Franceta Bevka pripravljajo tradicionalno prireditev Bevkovi dnevi.
Na Cerkljanskem v spomin na pisatelja Franceta Bevka, ki se je rodil 17. septembra 1890, umrl pa na svoj 80. rojstni dan leta 1970, pripravljajo tradicionalno prireditev Bevkovi dnevi. Njihovi začetki segajo v leto 2006, skozi leta so rasli, se razvijali in presegli lokalne okvire. Letošnje so začeli z dejavnostmi za otroke iz vrtca.

Bevkova knjižnica Cerkno bo pripravila ure pravljic, dogajanje za najmlajše obiskovalce pa bo vse do 18. septembra. V popoldanskem času ji bo sledila predstavitev knjige Tinke Gantar Moje poti. Med 15. in 23. septembrom bo v novogoriški knjižnici Franceta Bevka na ogled razstava Iz zapuščine Franceta Bevka. Največ dogajanja napovedujejo za konec tedna, ki ga bodo zaznamovale številne kulturne in športne prireditve.

Vrhunec letošnjih Bevkovih dnevov bo v nedeljo na Bevkovi domačiji v Zakojci v okviru dneva odprtih vrat. Ta dan organizatorji vabijo na pohod v Zakojco, kamor se bodo pohodniki odpravili po treh različnih poteh, iz Cerknega in Hudajužne, vabijo pa tudi kolesarje na vodeno kolesarsko turo. Pred domačijo, ki jo bodo oživili člani Turističnega društva Pod Kojco, bo potekal kulturni program z nagovori organizatorjev in letošnjega gosta, zgodovinarja Branka Marušiča. Popoldne se bodo na domačiji predstavili domači pesniški ustvarjalci.

Organizatorji naprošajo vse, ki se želijo udeležiti pohoda ali kolesarske ture, da se zaradi boljše organizacije predhodno prijavijo.

Bevkovi dnevi se bodo sklenili v petek, 22. septembra, z zaključkom literarno-likovnega-fotografskega natečaja ter obiskom Bevkove domačije in Zakojce z udeleženci natečaja, v večernih urah pa pripravljajo še zamejski večer, posvečen prejemniku Peterlinove nagrade Tomažu Pavšiču.

Letošnji program je posvečen 70-letnici priključitve Primorske matični domovini. V ospredje so postavili Franceta Bevka kot politika, ki je v tistih prelomnih časih odigral eno ključnih vlog.

Bevkovi dnevi povezujejo mnoge in različne ustanove ter ponudnike, ki na severnem Primorskem delujejo v kulturi in turizmu. Koordinator Bevkovih dnevov 2017 je Lokalna turistična organizacija Laufar Cerkno. Njej direktor Gregor Novakovič je za STA povedal, da je znotraj programa veliko organizatorjev posameznih dogodkov, ki bodo tako sooblikovali celoten program: "Veliko je tistih, ki so zaslužni, da bo letošnji program bogat in kakovostno izpeljan."

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh