Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Češkem še brez liberalizacije zakona o splavu

Objava: 31. 05. 2011 / 07:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Češkem še brez liberalizacije zakona o splavu

Pri prenovi zakona je bil med drugim predviden spust starostne meje za samostojno odločanje o umetni prekinitvi nosečnosti na šestnajst let.

Češki minister za zdravje Leos Heger je odpravil predvidene spremembe v zakonski ureditvi za opravljanje splavov pri zakonu za ‘specifične zdravstvene potrebe’. Pri prenovi zakona je bil med drugim predviden spust starostne meje za samostojno odločanje o umetni prekinitvi nosečnosti na šestnajst let.

Zakon o ‘specifičnih zdravstvenih potrebah’ ureja tudi umetno oplojevanje, vendar je to poglavje minister Heger pustil v paketu zakonske reforme. Tematiko splava je izločil z namenom, da ne bi ogrozil celotne reforme zdravstvenega varstva na Češkem, kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Pri nekaterih poslancih je namreč prišlo do zadržkov glede reforme zakona o splavu, saj bi ob glasovanju za spremembe ravnali v nasprotju s svojo vestjo.

Reforma zdravstvenega varstva je na Češkem osrednja naloga trenutne liberalno-konzervativne vlade ministrskega predsednika Petra Necasa. Paket vsebuje smernice tako za splošne kot tudi za specifične oblike zdravstvenega varstva ter tudi za reševalno službo.

Ker gre pri tem za zapleteno problematiko, ki vodi tudi na področje etike, so po nekaj razpravah nekatere dele zakona izvzeli iz razprave o reformi. Na ministrstvu za zdravje računajo na ‘dolgotrajno in natančno razpravo’, da bi dosegli širši družbeni pristanek, šele po tem pa naj bi oblikovali samostojni zakon o splavu.

Češka škofovska konferenca v sedanjem zakonu o splavu ne vidi nikakršne potrebe po spremembah. Zakonski predpisi ustrezajo evrospkim smernicam in dopuščajo splav le v primeru, če ga želi opraviti evropska državljanka ali oseba, ki redno prebiva na Češkem oz. ima v republiki stalno prebivališče. Obstoječa pravila torej izključujejo ‘splavni turizem’, so škofje zapisali v svoji izjavi.

Evropska komisija in Evropski svet pa Češki tudi nikoli nista očitala dejstva, da zakon o splavu na Češkem določa soglasje staršev ali zastopnikov pri opravljanju posega mlajšim od osemnajst let.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh