Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Danskem ustoličili novega kralja: živel Frederik X.!

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 15. 01. 2024 / 14:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2024 / 14:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Danskem ustoličili novega kralja: živel Frederik X.!
Vlogo kraljice spremljevalke je prevzela Frederikova žena Mary Donaldson, ki je po rodu Avstralka. FOTO: Vatican Media

Na Danskem ustoličili novega kralja: živel Frederik X.!

Danska ima novega kralja: potem ko se je kraljica Margareta II., ki je svojemu narodu vladala 52 let, na silvestrovo uradno odpovedala prestolu, so včeraj slovesno ustoličili njenega starejšega sina, ki je postal kralj Frederik X.

V danski prestolnici Københaven se je ob tej priložnosti zbralo več deset tisoč Dancev, ki so bili priča zgodovinskemu nasledstvu: predsednica danske vlade Mette Frederiksen je 55-letnega Frederika razglasila za novega danskega kralja, slovesnost pa je, kot poroča spletni portal Vatican News, spremljala navdušena množica. Frederiksnova, ki je stala poleg novega kralja na balkonu palače Christiansborg v Københavnu, se je obrnila v tri smeri in tako nakazala, da Frederika X. razglaša za kralja celotne Danske.

Danska kraljica Margareta II. se je na silvestrovo po 52 letih vladavine odpovedala prestolu in kraljevanje predala v roke svojemu nasledniku.

Včerajšnja slovesnost je sledila napovedi kraljice Margarete II., ki se je na silvestrovo po 52 letih vladavine odpovedala prestolu in kraljevanje predala v roke svojemu nasledniku. Margareta je na novoletni večer na državni televiziji uradno oznanila, da se umika s prestola. Vlogo kraljice spremljevalke je prevzela Frederikova žena Mary Donaldson, ki je po rodu Avstralka.

Novi kralj se je v prvem nagovoru v novi vlogi poklonil svoji materi, ženi in družini, nato pa se mu je na balkonu palače pridružila kraljica Mary, oblečena v belo, ter njuni štirje otroci.

Kraljica Mary, rojena v Avstraliji

V Avstraliji rojena Mary je prva predstavnica neplemiške družine, ki je postala danska kraljica. Frederik je samodejno postal novi kralj v trenutku, ko je njegova mati v državnem svetu podpisala izjavo o odpovedi prestolu. S solzami v očeh je zapustila dvorano in izjavila: »Naj Bog blagoslovi kralja.«

Predsednico danske vlade Frederiksnovo, socialdemokratko, ki prej ni veljala za rojalistko, naj bi kraljičino ravnanje, torej odpoved prestolu, »spreobrnilo«.

Po napovedi odstopa na silvestrovo je Margareta svoj narod resnično osupnila. Celo predsednica vlade Frederiksnova, socialdemokratka, ki prej ni veljala za rojalistko, naj bi po navedbah tamkajšnjih medijev dejala, da jo je kraljičino ravnanje »spreobrnilo«.

Pred novim kraljem so veliki izzivi

Čeprav ima kralj na Danskem večinoma ceremonialno vlogo, ga podporniki vidijo kot pomembnega združevalca naroda, obenem pa se mora soočati z velikimi izzivi. Med njimi so zaskrbljenost zaradi vedno bolj množičnega priseljevanja in prizadevanje za krepitev obrambnih vezi z drugimi nordijskimi državami, da bi zaščitili kritično infrastrukturo in se zoperstavili ruski grožnji, ki jo država vidi na Arktiki in na območju Baltskega morja ob trenutni vojni v Ukrajini.

Ko so množice včeraj pozdravljale novega kralja Frederika X., se je vendarle zdelo, da so te težave vsaj za trenutek pozabljene …

Nalaganje
Nazaj na vrh