Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Dunaju ponovili volitve papeža Benedikta XVI.

Objava: 27. 01. 2011 / 09:02
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Dunaju ponovili volitve papeža Benedikta XVI.

V avstrijski prestolnici, natančneje v tamkajšnjem frančiškanskem samostanu, snemajo dokumentarni film z naslovom 'Mit konklava'.

Minuli torek je v srcu Dunaja 'zrasel' Vatikan. V tamkajšnjem frančiškanskem samostanu so namreč snemali dokumentarni film s sedemnajstimi 'kardinali' o konklavu izpred šestih let. Na dejanskem zboru kardinalov, takrat se jih je v Vatikanu zbralo stopetnajst, so 19. aprila 2005 kardinala Josepha Ratzingerja izvolili za novega papeža Benedikta XVI., naslednika Janeza Pavla II.

Na Dunaju so te vloge seveda prevzeli igralci, frančiškanski samostan pa je predstavljal vatikansko hišo Svete Marte, kjer kardinali bivajo v času konklava. Pogovora med igralci v času snemanja ni bilo slišati, sporočajo z dunajske nadškofije. Šlo je namreč zgolj za ilustrativne prizore, ki bodo popestrili dokumentarni film med pogovornimi prispevki.

Dokumentarec snema televizijska hiša ZDF, ki si je za sogovornike izbrala znana vatikanska imena. Med njimi so denimo takratni vatikanski državni tajnik kardinal Angelo Sodano, tedanji predsednik Nemške škofovske konference kardinal Karl Lehmann, in takratni predsednik Papeškega sveta za enotnost kristjanov kardinal Walter Kasper, ter nekateri notranji opazovalci, t.i. ‘vatikanisti’. Kardinali seveda o konklavu pripovedujejo ‘le toliko, kot jim je dovoljeno’, pojasnjujejo predstavniki televizijske hiše ZDF. Dogajanje v konklavu, kot je znano, je namreč dobro varovana skrivnost.

Delovni naslov dokumentarnega filma je ‘Mit konklava’, skoraj tričetrturni filmski zapis pa naj bi televizijska mreža ZDF po lastnih napovedih predvajala v letošnjem velikonočnem času.

Nalaganje
Nazaj na vrh