Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na festivalu družin tudi Družina

Za vas piše:
K. C.
Objava: 14. 06. 2018 / 13:00
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2018 / 13:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na festivalu družin tudi Družina

Ta konec tedna poteka ob Tavčarjevem dvorcu 12. Festival družin, na katerem sodeluje tudi Založba Družina.

Ta konec tedna, od petka, 15., do nedelje, 17. junija, v prijetnem ambientu ob Tavčarjevem dvorcu poteka 12. Festival družin, na katerem sodeluje tudi Založba Družina.

Nedelja v znamenju mednarodnega dneva očetov

Edinstvenost festivala je, da družine tam lahko taborijo, ob čemer se starši in otroci med seboj še bolj povežejo. Za vse tri dni je pripravljen pester program za otroke, očete, mame in zakonce. Festival še posebej spodbuja meddružinsko dinamiko ob koncu šolskega leta. Na njem sodeluje več kot 100 prostovoljcev in nastopajočih.

Festival družin se bo sklenil v nedeljo, na mednarodni dan očetov, ko bo program najbolj pester. Ta dan bo ob 9.30 mašo daroval Janez Cerar.

Sicer bodo imeli očetje čisto svoj moški večer pod vodstvom dr. Miha Rutarja in delavnico za očete in otroke.

V Sloveniji več kot pol milijona očetov

Mednarodni dan očetov izvira iz ZDA, praznujejo pa ga v skoraj 100 državah po svetu.

V Sloveniji je po ocenah statističnega urada Slovenije več kot pol milijona očetov, od tega jih 313.000 živi v družinah s svojimi otroki (podatek iz leta 2015).

Povprečna starost očeta ob rojstvu otroka je 33,5 let, kar je 3 leta več od starosti mater (podatek za leto 2016). Nekaj manj kot 27.000 očetov živi samih z otroki. Raziskave kažejo več kot 70 različnih pozitivnih učinkov, ki jih ima aktivna očetovska vloga na otroka, med njimi so boljše socialne in emocionalne veščine, boljši šolski uspeh, večja sposobnost empatije, hitrejši jezikovni razvoj, daljša pričakovana življenjska doba, manj nezaželenega vedenja, težav z duševnim zdravjem, samomorilnosti, brezposelnosti, revščine, zlorab, nasilništva, težav z drogo … (Farrel and Gray, 2018).

Družine si zaslužijo svoj festival

Festival družin se je začel preprosto zato, ker družine še niso imele svoje festivalske prireditve. Glede na njihov pomen v družbi pa si jo vsekakor zaslužijo, menijo na Zavodu Iskreni, kjer vse leto pripravljajo vrsto poglobljenih izobraževanj s področja starševstva in zakonskega življenja. Enkrat letno pa želijo družinam ponuditi praznični vikend za sprostitev, veselje, druženje in zabavo.



Sporočilo Festivala družin je: vredno si je prizadevati za družino in usmeriti vso energijo v to, da bi se uresničili kot mame oz. očetje in zakonci.

Podrobnejšo reportažo z dogodka boste lahko prebrali v naslednji, že novomašni številki Družine.

Kupi v trgovini

Novo
365 dni z Božjo besedo
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh